Na, bet per metus padėtis pasikeitė. Bent jau smogo požiūriu: Kinijoje oro tarša per vienerius metus sumažėjo stulbinamais 16 procentų, rašo „The Wall Street Journal

Trečiadienį publikuotoje „Greenpeace East Asia“ ataskaitoje rašoma, kad oras Kinijoje jau nebėra toks siaubingas, kaip anksčiau. Pelno nesiekiančiai gamtosaugos organizacijai atlikus tyrimą 189 šalies miestuose nustatyta, kad smulkiųjų taršos dalelių (PM2.5) kiekis 2015 metų pirmoje pusėje yra vidutiniškai net 16 proc. mažesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tiesa, 18 miestų šios smulkiųjų dalelių taršos lygis išaugo.

Sveikatos ekspertų teigimu, smulkiosios dalelės yra itin žalingos žmogaus sveikatai, nes jos gali patekti į plaučius ir apsunkinti širdies bei plaučių darbą, sukelti įvairias šių organų sistemų ligas.

„Manau, tai pirmas kartas, kai mačiau tokį stiprų PM2.5 koncentracijos sumažėjimą valstybės lygmenyje“, – sakė „Greenpeace East Asia“ energijos ir klimato aktyvistas Dongas Liansai.

Kelis pastaruosius metus Kinijos miestus reguliariai užgulančios „pilkos marškos“ ir taip pat reguliariai vykstančios „orpokalipsės“ smarkiai sumažino turistų, atvykstančių į Pekiną ir kitus Kinijos miestus, srautus. Be to, iš didžiųjų miestų į žalesnius plotus pradėjo sprukti ir šalies gyventojai.

Itin tankiu smogu pagarsėjusioje Kinijos sostinėje Pekine užfiksuotas 15,5 proc. PM2.5 lygio sumažėjimas. Ypač džiugina tai, kad sieros dioksido, galinčio sukelti kvėpavimo problemas ir rūgščius lietus, kiekis per metus krito net 42,6 procento. Tiesa, tikėtina, kad taip nutiko ne tik dėl griežtesnių ekologinių reikalavimų, o dėl to, kad per pirmą pusmetį iš Pekino buvo iškeldintos ar uždarytos 185 pramonės įmonės. Be to, per metus uždarytos net trys anglimi kūrenamos elektrinės Pekine.

D. Liansai teigia, kad oro pašvarėjimas, panašu, nėra vienkartinis ar toks, kurį galima būtų pavadinti „statistine klaida“. Vyriausybė iš tiesų sugriežtino išmetamos taršos standartus, dėl kurių savo veiklą modifikuoti arba nutraukti teko pačioms „purviniausioms“ įmonėms. Be to, pagal Kinijos vyriausybės planą iki 2017 metų kai kurie šalies regionai savo PM2.5 lygį turi sumažinti bent 25 procentais – iki 2012 metų lygio.

Tiesa, lyginant su kitomis pasaulio valstybėmis, Kinijoje oras pagal PM2.5 taršą vis dar yra siaubingas: PM2.5 lygio 385 šalies miestuose vidurkis yra 53.8 µg/m3 - daugiau nei penkis kartus didesnis už Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą normą.

Įdomu tai, kad norint palaikyti oro švarą, Kinijoje neretai imamasi itin griežtų trumpalaikių priemonių – pavyzdžiui, visiško gamyklų arba autotransporto sustabdymo tam tikroje teritorijoje. Viena iš tokių „akcijų“ įvyko praėjusių metų lapkritį, APEC suvažiavimo proga arba 2008 metais per Olimpines žaidynes. Kaip bebūtų keista, net tokios trumpalaikės priemonės pasižymi aiškiai teigiamu poveikiu sveikatai: Olimpinių žaidinių proga 7 savaičių periodui griežtai sumažinta tarša yra siejama su didesnių, sveikesnių kūdikių gimstamumu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)