„Zondas galėjo pajudėti, – sakoma Vokietijos aerokosminio centro (DLR) pranešime. – Net menkiausias padėties pasikeitimas gali reikšti, kad jo antenos dabar yra uždengtos.“

„Taip pat tikėtina, kad vienas iš dviejų zondo radijo imtuvų yra pažeistas, o vienas iš siųstuvo blokų ne visiškai funkcionuojantis“, – pridūrė agentūra.

„Philae“, nusileidęs ant 67P/Čuriumovo-Gerasimenko kometos branduolio pernai lapkričio 12 dieną, po trijų dienų persijungė į budėjimo režimą ir vėl „pabudo“ tik birželio 13 dieną. Nuo tada jis kelis kartus užmezgė ryšį su Žeme per kosminį aparatą „Rosetta“, kuris sukasi aplink tą kometą.

Skalbyklės dydžio zondas jau aštuonis kartus susisiekė su Žeme, o paskutinis toks ryšio seansas įvyko liepos 9 dieną, kai aparatas atsiuntė svarbių duomenų, surinktų tiriant tą svetimą pasaulį.

Vėliau kibernetinė laboratorija vėl „grįžo į „tylos“ režimą“, rašoma DLR pranešime.

Remiantis gautais duomenimis, „stebime ženklus, kad „Philae“ galėjo pajudėti ir kad jo antenos dabar gali būtų labiau dengiamos arba pasikeitė jų orientacija“, sakė projekto vadovas Stephanas Ulamecas.

„Šiuo metu mums dėl to kyla rūpesčių, – naujienų agentūrai AFP sakė DLR atstovė Manuela Braun. – Mėginame suprasti (kas nutiko).“