„Skrydžių valdymo centras davė ekipažui komandą „viskas švaru““, – nurodoma pranešime.

Anksčiau buvo gautas pranešimas, kad 6 val. 50 min. JAV centriniu vasaros (14 val. 50 min. Lietuvos) laiku TKS ekipažas, slėpdamasis nuo artėjančios nuolaužos, užėmė savo vietas laive „Sojuz“. Kosminė „šiukšlė“ labiausiai prie stoties buvo priartėjusi 7 val. 01 min (15 val. 01 min. Lietuvos laiku).

„Visos stoties sistemos veikia normaliai. Artimiausiu laiku ekipažas paliks „Sojuz“ laivą“, – nurodoma naujausiame NASA pranešime.

Anot NASA, tokio pobūdžio incidentas stotyje buvo jau ketvirtas. Šį ketvirtadienį TKS grėsmę sukėlė „darbą baigęs rusų meteorologinis palydovas“„Meteor-2“. Jis buvo paleistas iš Plesecko komsodromo 1979 metais.

TKS ekipažą dabar sudaro rusų kosmonautai Genadijus Padalka ir Michailas Kornijenka bei amerikiečių astronautas Scottas Kelly.

Kapsulė „Sojuz“ skirta astronautams gabenti į TKS ir iš jos.

Anksčiau naujienų agentūros „Interfax“ pašnekovas iš skrydžio valdymo centro sakė, kad „TKS susidūrimo su artėjančiu objektu tikimybė viršijo leistiną ribą“.

Pasak jo, informacija iš JAV kosmoso stebėtojų buvo gauta per vėlai, kad būtų galima atlikti manevrą susidūrimui išvengti.