Į žemę perduotame vaizde matomas Kilio (Carina nebula) ūkas, kuriame, anot astronomų, iš masyvių žvaigždžių sklindanti radiacija ir vėjai nuplėšė dalį ūko dujų ir dulkių debesies, tos atplaišos vėl susispaudė ir susiformavo naujos žvaigždės.

"Spitzer" teleskopo "žvilgsnis" pirmą kartą prasiskverbė pro šio ūko debesų šydą ir pamatė, kaip iš vienos didžiausių ūko žvaigždžių, Kilio etos (Eta Carinae), rūkstančių dulkių formuojasi žvaigždės.

Ir Eta Carinae kadaise susidarė iš Kilio ūko - milžiniško dulkių ir dujų debesies, nutįsusio per 200 šviesmečių Paukščių tako galaktikoje. Ji yra daugiau kaip 100 kartų didesnė už Saulę. Kadaise ji buvo antra pagal ryškumą žvaigždė žemės danguje (1843 metais jos spindesys buvo vertinamas 1, o vėliau sumažėjo iki 7-to ryškio). Mokslininkų nuomone, ji turi greitai sprogti - tapti supernova.

Stebėjimų teleskopu "Spitzer" rezultatai buvo demonstruojami pirmadienį JAV astronomų draugijos konferencijoje.

"Mes ir anksčiau žinojome, kad šioje dangaus srityje formuojasi žvaigždės, bet "Spitzer" parodė mums, kaip visa aplinka virsta užsimezgančių žvaigždžių spiečiumi - daugybe įvairiausių ir mase, ir amžiumi šviesulių", - pasakojo "Spitzer" programos dalyvis Robertas Gerhzas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją