E. mokslo vartai veiks patogiu vieno langelio principu ir atvers galimybes Lietuvos ir užsienio verslo subjektams, mokslo ir studijų institucijoms, tyrėjams ir kitiems vartotojams lengvai ir patogiai gauti informaciją apie visas Lietuvoje teikiamas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) paslaugas, finansavimo programas, inovatyvius produktus bei idėjas ir padės sklandžiau įgyvendinti mokslinių tyrimų projektus, rašoma MITA pranešime spaudai.

„Lietuva už Europos Sąjungos lėšas jau įsirengė pažangią ir konkurencingą mokslo tyrimams reikalingą infrastruktūrą, tad dabar pradedame naują etapą, sutelkdami dėmesį į kuo efektyvesnį verslo ir mokslo institucijų bendradarbiavimą ir turimų technologijų panaudojimą. Tam sukūrėme vieningą E. mokslo vartų sistemą. Ji palengvins mokslininkų ir užsakovų bendradarbiavimą, o kartu leis skaidriai sekti vykdomų mokslo tyrimų eigą, įrenginių užimtumą, investicijų į MTEP srautus“, –vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo MITA direktorius Arūnas Karlonas.

E. mokslo vartai šiandien jau vienija devynias Lietuvos mokslo institucijas, portale siūlančias daugiau nei 2 tūkst. paslaugų ir šis skaičius nuo šiol tik augs. Pagrindiniai naujai sukurtų paslaugų vartotojai bus mokslininkai, studentai, privačių įmonių darbuotojai, valstybinių institucijų ir projektą finansuojančių institucijų atstovai, mokslo institucijų darbuotojai.

Daugiau negu 3,5 tūkst. šalies įmonių vienijančios Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus žurnalistams sakė, kad E. mokslo vartų atsiradimas ne tik skatins verslo ir mokslo bendradarbiavimą, bet sudarys galimybes pritraukti papildomų užsienio investicijų.

„Iki šiol verslininkams buvo sunku susigaudyti tarp gausybės mokslo institucijų ar net reikėjo asmeniškai pažinoti tyrimus atliekančius mokslininkus, kad suprastų, ką jie veikia ir kokiose srityse specializuojasi. Su mokslu glaudžiau bendradarbiavo tik aukštųjų technologijų įmonės, bet to reikia ir tradicinei pramonei, ir paslaugų rinkai. Tuo tarpu mokslininkai iki šiol taip pat mažai žinojo, ko tiksliai reikia verslui ir kaip pasiekti įmones. Nauja sistema turėtų pakeisti šią situaciją bei atverti galimybių daug platesniam verslo, mokslo ir valdžios institucijų dialogui“, – kalbėjo V. Sutkus.

Įgyvendinant projektą „E. mokslo pažangių elektroninių paslaugų ir E. mokslo vartų sukūrimas“ sukurtos keturios naujos e. paslaugos, pavadintos raktiniais žodžiais: „Finansuojame“, „Parduodame“, „Kuriame“ ir „Bendraujame“. Jos apims mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros paslaugų ir darbų administravimą; naujų mokslinių tyrimų, inovacijų bei mokslinės produkcijos sukūrimo finansavimo administravimą; informacinės ir partnerių paieškos pagalbos įmonėms ir mokslo institucijoms teikimą; mokslinės produkcijos komercializavimą, padedantį įvedant žinioms imlius produktus į rinką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)