„Ji pradėjo leistis. Kito kelio jai nėra“, – sakė naujienų agentūrai AFP savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas, informuotas apie padėtį.

„Aišku, kad prasidėjo visiškai nekontroliuojamos reakcijos“, – pridūrė jis.

Pareigūnas sakė, kad šis leidimasis veikiausiai žymi kapsulės „Progress“ misijos pabaigą, nors Rusijos specialistai dar mėgins užmegzti ryšį su tuo aparatu ir dės visas pastangas jį išgelbėti.

„Esame suplanavę dvi ryšio sesijas savo sąžinei nuraminti“, – komentavo pareigūnas, pridūręs, kad sunku tiksliai prognozuoti, kada ir kur aparatas nukris ant Žemės.

Raketa „Sojuz“ antradienį sėkmingai iškėlė kapsulę „Progress M-27M“, turėjusią nugabenti atsargų į TKS, bet tuojau po to ryšys su ja nutrūko.

„Progress“ netektis taptų nauju apmaudžiu incidentu Rusijos kosminėje programoje, kurią pastaruoju metu temdė virtinė nesėkmių.

Rusijos pareigūnai anksčiau trečiadienį sakė, kad pastangos atnaujinti ryšį su kapsule buvo nesėkmingos, todėl sustiprėjo būgštavimai, kad aparatas gali būti prarastas.

„Jokio pagerėjimo nebuvo“, – skrydžių valdymo centro atstovas sakė AFP.

Operatoriai antradienį nusprendė pakeisti skrydžio planą: kapsulę, kuri turėjo pasiekti TKS per šešias valandas nuo starto, nuspręsta palikti orbitoje dviem paroms ir per tą laiką mėginti pašalinti gedimą.

Skrydžių valdymo centro atstovas sakė, kad sprendimas dėl „Progress“ likimo tikriausiai bus paskelbtas vėliau trečiadienį.

„Tai pirmasis kartas, kai susiklostė toks kritinių situacijų derinys“, – pažymėjo jis.

Kapsulė turėjo balandžio 30 dieną susijungti su TKS, kur tarptautinė šešių narių įgula laukia jos gabenamo krovinio.

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) sakė, kad kapsulės skraidinama įranga kritiškai svarbi orbitinės stoties JAV sektoriui, bet įgulos nariai turi pakankamai atsargų, kurių užtektų dar keliems mėnesiams.

„Progress“ skraidino „1 940 svarų (880 kg) degalų, 110 svarų (50 kg) deguonies, 926 svarus (420 kg) vandens) ir 3 128 svarus (1419 kg) atsarginių dalių, atsargų bei mokslinių eksperimentų įrangos“, nurodė NASA.

„Roskosmos“ skelbė, kad kapsulėje, be standartinio krovinio buvo ir Pergalės vėliavos kopija, ir Georgijaus juostelių rinkinys. Be to, Georgijaus juostelė buvo nupiešta ir ant kapsulės paviršiaus.

Kitą atsargų siuntą į TKS turėtų nugabenti JAV bendrovės „SpaceX“ krovinių kapsulė „Dragon“, startuosianti birželio 19 dieną.