Ketvirtadienį paskelbtame pranešime teigiama, kad bus pakenkta maisto skirstymo sistemoms ir infrastruktūrai, o stipriausią smūgį patirs Centrinės bei Pietų Afrikos šalys. "Esama patikimų faktų, kad klimatas kinta ir kad socialiniai bei ekonominiai kaštai, siekiant sulėtinti klimato šiltėjimą bei reaguoti į jį, bus milžiniški", - sakoma pranešime.

Daugelis mokslininkų prognozuoja, kad dėl šilumą žemėje sulaikančių dujų, gaunamų deginant kurą, šio šimtmečio pabaigoje pakils temperatūra, ims tirpti ledas, apie metrą pakils jūros lygis, bus daugiau potvynių, sausrų ir audrų.

Žemės ūkio požiūriu, dėl klimato atšilimo padaugės sausringų plotų, ypač besivystančių šalių teritorijose. Vien Afrikoje iki 2008 metų tokie plotai padidės 90 mln. hektarų, t. y. keturis kartus didesnis plotas už Didžiąją Britaniją.

Kituose regionuose siaučiantys potvyniai naikins pasėlius. Vien per pastaruosius pustrečių metų pasaulyje buvo apie 600 potvynių, kurie nusinešė apie 19 tūkst. gyvybių, nuostoliai siekė 52 milijardus dolerių (pernai gruodį buvusio cunamio nuostoliai pranešime neminimi). Vien nuo šios stichinės nelaimės Pietryčių Azijoje žuvo daugiau kaip 180 tūkstančių žmonių.

Besivystančiose šalyse nuo lietaus priklausančios naudmenos sumažės 11 procentų, žymiai smuks javų derlius. "Daugiau kaip pusę gyventojų besivystančiame pasaulyje turinčiose 65-iose šalyse javų derlius sumažės 280 milijonų tonų", - teigiama FAO pranešime.

"Maždaug 40-yje skurdžių valstybių, kuriose gyvena apie 2 milijardus žmonių, drastiškai padaugės neprivalgančių žmonių", - tvirtinama pranešime.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją