Aukščiau - arčiau žvaigždžių? Ne visai. Prie dangaus kūnų stebėjimo čia prisidėjo ne tik gamtos, bet ir žmonių rankos. Mauna Kea (havajiečių kalba reiškia „baltas kalnas“) šlaite veikia ir viena didžiausių astronominių observatorijų, kurios valdose stovi įvairaus dydžio ir tipo teleskopai, įrengtas lankytojų centras. Taigi, turistai čia vyksta iš smalsumo, o jauni, savo gyvenime niekada sniego nematę havajiečiai – pasimėtyti baltomis gniūžtėmis. Vietos užtenka visiems, o centras žada plėstis. Havajų universiteto inicijuoto projekto planuose – didžiausio pasaulyje aštuoniolikos aukštų ir 36 kv. km ploto teleskopo statybos. Šiam reikalui skirti beveik du milijardai JAV dolerių. Tačiau plačius užmojus kaip mat sutrikdė, o galbūt ir sustabdė už rankų susikibusių, giedančių havajiečių minia.

Kultūros ir mokslo konfliktas dar tik pradeda įsibėgėti. Kovo 2 d. buvo areštuotas trisdešimt vienas asmuo – visi jie dalyvavo taikiame proteste prieš minėto teleskopo statybas. Ant striukių ir džinsų senovišku mazgu persirišę tautines skraistes, apsiginklavę plakatais ir Havajų valstijos vėliavomis, kai kurie net suklupę ant kelių – šitaip senojo tikėjimo havajiečiai priešinosi jų šventovės išniekinimui. Netrukus žmones pasiekė žinia, kad areštuotieji bus paleisti už 250 JAV dol. užstatą. Per mažiau nei 23 valandas vietos bendruomenė šiam tikslui paaukojo daugiau nei 11 000 dol. Pinigai vis dar plaukia (specialiai sukurto tinklalapio dėka), o bendruomenės lyderiai teigia, kad lėšos bus panaudotos būsimiems protestams ir informacijos sklaidai.

Havajų mitologijoje Mauna Kea ugnikalniui suteikta itin didelė reikšmė. Šis kalnas yra ir vyriausiųjų dangaus ir žemės dievų gimimo vietos, ir senųjų Havajų karalių bei burtininkų kapinės. Iki šių dienų Mauna Kea papėdėse ir viršūnėse vyksta įvairios religinės apeigos, kultūriniai renginiai, objektas taip pat svarbus nacionaliniu ir ekologiniu aspektais.

Tad kodėl vyriausybė nusprendė teleskopą statyti šventovėje? Pasirodo, ypatingos geografinės aplinkybės, t.y. aukštumos, sausas oras ir pastovi vėjo kryptis drauge padaro Mauna Kea ugnikalnį viena astronominiams stebėjimams palankiausių vietų pasaulyje.

Nemažai aukščiausio laipsnio būdvardžių – aukščiausias kalnas, švenčiausia vieta, didžiausias teleskopas, palankiausios sąlygos mokslui - dažną gali suklaidinti besvarstant, kuri pusė teisi. Tačiau iš tiesų čia kilęs konfliktas, amžinas kaip ir žmonių civilizacijos, turbūt taip ir liks įstrigęs skirtingų mąstymo tradicijų paralelėse. Tradicija prieš mokslą, religija prieš astronomiją, žmonės prieš buldozerius – keliuose kur susikerta skirtingi tikėjimai, nebūna nei teisių, nei nugalėtojų. Tačiau teleskopo statybos pasipriešinimo judėjimo ir organizacijos „Mauna Kea Anaina Hou“ lyderė Kealoha Pisciotta teigia „Mes nepasiduodame. Kovojame už tai, kuo tikime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)