Neseniai JAV patentų biuro patvirtintas „Boeing“ patentas aprašo technologijas, labai panašias į matytas mokslinės fantastikos filmuose. Panašiai, kaip švytintys „apsauginiai šydai“, apsaugantys karius, karo mašinas ir netgi kosminius laivus filmuose „Žvaigždžių karai“ („Star Wars“) bei „Žvaigždžių kelias“ („Star Trek“), ši patentuota sistema nuo potencialios žalos apsaugo naudojant energiją. Sistemos pavadinimas – „Metodas ir sistema smūgio bangų slopinimui elektromagnetiniu lanku“.

"Apsauginio šydo" patento aprašymas ("Boeing" iliustr.)
Aprašyme nurodoma, kad sistemos paskirtis nėra apsaugoti nuo tiesioginio skeveldrų ir sviedinių smūgio, bet apsaugoti taikinius – pastatus ar transporto priemones – nuo greta įvykusio sprogimo bangos sukeliamos žalos.

Sprogimo bangos slopinimo sistemos patente aprašytas jutiklis, gebantis pajusti greta įvykusį sprogimą, generuojanti smūginę bangą ir lanko generatorius, kuris, gavęs signalą iš jutiklio, lazeriais, elektra ir mikrobangomis jonizuoja nedidelį erdvės regioną, taip sukurdamas plazmos lauką tarp taikinio ir sprogimo.

Plazmos laukas nuo aplinkos skiriasi savo temperatūra, tankumu ir/ar sudėtimi. Jis tarnautų kaip bamperis, pristabdantis sprogimo bangą ir neleidžiantis jai pažeisti taikinio.

„Tokios sistemos, kaip aprašytoji aukščiau, galėtų sumažinti smūgio bangos energijos tankį sukurdama antrą terpę jos kelyje. Ši terpė atspindėtų, nukreiptų, absorbuotų ir atmuštų bent dalį smūgio bangos“, – nurodoma patento aprašyme.

Sistema kaitina ir jonizuoja orą, taigi, ji nėra tinkama taikinio apgaubimui ir ilgalaikiam naudojimui. Formaliai toks apsauginis šydas yra įmanomas – praėjusiais metais fizikos studentai nustatė, kad elektromagnetinis laukas gali būti naudojamas plazmos skydo išlaikymui pastovioje vietoje. Bet labai tikėtina, kad plazmos skydas taip pat stipriai atspindėtų šviesą, kas reiškia, kad tie, kas slepiasi už tokio apsauginio šydo, trumpam taptų akli kaip kurmiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)