Vaikai žiūrėjo be akinių

Išskirtinį reiškinį Katedros aikštėje miestiečiai stebėjo pasitelkę skirtingas priemones.

Vieni pasirūpino specialiais akiniais, kiti rankose laikė rentgeno nuotraukas, keramikinės juodas lėkštutes, senas foto juostelės, juodus stiklus, spalvotas saldainių pakuotes, žiūronus. Ilgos žmonių eilės nusidriekė prie specialiai šiam reginiui atsivežtų astronomų mėgėjų klubo „Albireo“ teleskopų.

„Žmonės domisi bet kokiu reiškiniu, kas vyksta danguje. Jiems įdomi astronomija. Eilėje galima matyti ir mažus vaikus, ir universiteto dėstytojus. Tai, kokiomis priemonėmis jie stebi tą reiškinį yra pačių žmonių sąmoningumo klausimas“, – kalbėjo „Albireo“ klubo vadovas Jonas Kaspariūnas.

Eilėje stoviniavo ir Šiuolaikinės mokyklos centro ketvirtos klasės auklėtoja Jurgita Pupeikienė su mokiniais. Pastarieji kai kurie buvo nekantrūs: vis kilstelėdavo galvą ir bandydavo žvelgti tiesiai į saulę be jokių akinių.

„Tėvai inicijavo tai, kad ateitume pamatyti šio reginio ir rūpinosi, kad tai darytume atsargiai, apgalvotai. Kai kurie vaikai iš namų atnešė specialius akinius, kompaktines plokšteles. Vaikai buvo informuoti, kad yra Saulės užtemimas, kas gali nutikti, jeigu plika akimi stebės tai, tikiuosi, jie laikosi savo duoto ir nežiūri į dangų, nesužiūrėsi juk visų“, - kalbėjo J. Pupeikienė. Pedagogė minėjo, kad iš mokyklos visi vaikai išėjo turėdami saulės akinius, kurių nevalia nusiimti net stebint reiškinį per teleskopą.

Šokiravo gyvūnų reakcijos

Meilė Lagunavičienė
Pasižiūrėti dalinio Saulės užtemimo į Katedros aikštę atėjo ir 82-iejų Meilė Lagunavičienė. Moteris dairėsi, kur galėtų rasti specialių akinių ar kitų priemonių, skirtų stebėti minėtą reiškinį.

„Atėjau su bičiule, smalsu pamatyti, bet tai, kas mane nustebino 1954 metais, kažin ar dar kada taip nustebins ir įbaugins“, – DELFI pasakojo M. Lagunavičienė.

Senolė iki šių dienų mena tą akimirką, kada Saulės užtemimą regėjo 1954 metais. Dar būdama architektūros studente ji skubiai ieškojo stiklo nuolaužų, kurias dūmino ir panaudojo stebėdama išskirtinį reginį. Jį moteris stebėjo Vytėnuose, už Kauno, kuriuose ją supo karvės, vištos ir kiti gyvuliai. Pasak M. Lagunavičienės ją ypač šokiravo gyvūnų reakciją į šį reiškinį.

„Kad jūs žinotumėte, kas ten darėsi, atrodė, kad visi išprotėjo. Aplink buvo kaimai, šunys kaukė, karvės bliovė, vištos kudakavo. Niekada to nepamiršiu, kaip buvo nejauku girdėti tą gyvūnų baimę. Visa tai vyko sutemus“, - entuziastingai DELFI pasakojo senolė.

Moteris buvo atvira: ji iki dabar nežino atsakymo, kodėl gyvuliai taip sureagavo į tamsą.

Savarankiškai pasigamino filtrus

Laisvė Lideikytė
34-erių Laisvė Lideikytė šiam reginiui ruošėsi iš anksto: savo žiūronams pasigamino specialius filtrus. Stebėdama užtemimą moteris noriai dalinosi savo priemone su kitais.

„Pasigaminau filtrus pati. Iškirpau apskritimus ir įklijavau saulės plėvelę, kuri sugeria 99 procentus šviesos. Žinoma, konsultavausi, kaip tai padaryti, kad būtų saugu. Būtina sąlyga, kad filtruose nebūtų skylių“, - pasakojo moteris. Ji minėjo, kad visas priemones įsigijo specializuotoje žiūronų parduotuvėje. Vilnietė pasakojo, kad jai ypač įsimintinas buvo 2006 metais Turkijoje matytas visiškas Saulės užtemimas.

Tiesa, L. Lideikytė nebuvo abejinga kitų nesąmoningumui. Išvydusi vaikus, kurie Saulės užtemimą stebėjo pro saulės akinius arba kompaktines plokšteles, ragindavo tuojau pat liautis. Į tokius L. Lideikytės ar aplinkinių raginimus nevisi skubėdavo reaguoti.

Dviem savaitėm apako

Saulės užtemimą stebėjęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentas Edgaras Sosnoras pasakojo DELFI istoriją, kuri nutiko vienam iš jo pažįstamų.

„Tai buvo tikra istorija, kai žmogus pakėlė akis ir be jokių akinių žiūrėjo į užtemimą, matyt, ilgokai stebėjo, nes vėliau dviem savaitėms neteko regėjimo. Visa laimė, kad po to atsigavo ir viskas baigėsi laimingai“, - pasakojo vaikinas.

Nepaisant tokio sukrečiančio pavyzdžio, vaikino bičiulės į saulę žiūrėjo per atsineštą rentgeno nuotrauką. Išgirdusios klausimą, kodėl pasirinko tokią stebėjimo priemonę, studentės nesutriko.

„Skaitėme internete, kad tai yra vienas iš tinkamų būdų stebėti Saulės užtemimą. O dėl to, kad tai nėra visiškai saugu, žinote, daug kas gyvenime nesaugu, bet vis tiek darome“, - kalbėjo studentė.

Buvo nemažai tų, kurie tokį reiškinį skubėjo įamžinti savo išmaniaisiais telefonais, visiškai nesukdami galvos apie pasekmes.

„Žinome, kad šiandien saulė stipresnė negu visada, bet labai norisi tai užfiksuoti, pasidalinti, juk dėl vienos akimirkos nebus blogai“, – DELFI kalbėjo sutikti vilniečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)