Norvegijai priklausančios Svalbardo salos, esančios už 1,3 tūkst. km nuo Šiaurės ašigalio, ir Farerų salos – vienintelės sausumos teritorijos, kur penktadienį bus matomas visiškas saulės užtemimas.

Kitur, taip pat Lietuvoje, bus galima stebėti tik dalinį užtemimą.

Numatoma, kad į Svalbardą atskris 1,5–2 tūkst. žmonių, norinčių pamatyti gamtos reiškinį, žmoniją stulbinantį nuo neatmenamų laikų. Tuo metu šiame salyne esančių žmonių skaičius bus maždaug dvigubai didesnis negu įprasta.

Vienintelis šiais metais visiškas saulės užtemimas Svalbarde prasidės 11 val. 11 min. vietos (12 val. 11 min. Lietuvos) laiku.

30-metė IT specialistė Agnesė Zalcmanė iš Latvijos, mačiusi jau keturis visiškus saulės užtemimus, atvyko į Svalbardą su septyniais draugais.

„Man patinka tas jausmas. Viskas taip keista. Saulė yra, bet jos nesimato. Aplink ją matosi žiedas – deimantinis žiedas, kuris atrodo stulbinamai. To neįmanoma nusakyti žodžiais“, – pasakojo A.Zalcmanė, kuri dėl šio savo pomėgio jau yra pabuvojusi Sibire, Kinijoje, Australijoje ir Kenijoje.

Užtemimas nėra dalykas, kurį „galėtumėte užsisakyti“, pridūrė ji.

„Jis tiesiog įvyksta. Mūsų dienomis galima nusipirkti beveik bet ko, tačiau šito nenusipirksi“, – pabrėžė A.Zalcmanė.

Nors užtemimo „neįmanoma nusipirkti“, galima įvardyti, kiek kainuoja jį pamatyti.

Svalbardo pagrindiniame mieste Longjyrbiene, turinčiame 2,1 tūkst. gyventojų, beveik visos vietos viešbučiuose buvo rezervuotos jau kelerius metus iki šio įvykio. Kelių likusių kambarių kainos dabar išties astronominės: naktis dviviečiame numeryje kainuoja 5 tūkst. kronų (572 eurai). Kaip rodo informacija, pateikiama būsto nuomos tinklalapyje „Airbnb“, už apartamentų nuomą tektų pakloti apie penkis kartus daugiau.

„Esame labai susirūpinę, kad čia atvyks žmonių, nepasirūpinusių stogu virš galvos“, – sakė turizmo asociacijos „Visit Svalbard“ vadovas Ronny Brunvollas.

„Žmonės privalo suprasti, kad esame nedidelis miestelis netoli Šiaurės ašigalio ir negalime tiesiog pastatyti naujo viešbučio arba nukreipti juos į kaimyninę gyvenvietę“, – aiškino jis.

Ties 78-ąja šiaurės lygiagrete esančiame Svalbarde šiuo metų laiku naktį temperatūra gali nukristi iki -20 laipsnių Celsijaus, o tundroje besibastantys baltieji lokiai žmonėms kelia realų pavojų.

Tačiau panašu, kad šie pavojai neatgrasys turistų, o kai kurie iš jų jau yra atvykę net iš Japonijos, Australijos ir Jungtinių Valstijų.

Apie 50 tūkst. gyventojų turinčios Farerų salos – Danijos autonominė teritorija, esanti į šiaurę nuo Britanijos – taip pat tikisi priimti daugiau negu 8 tūkst. turistų, sakė turizmo pareigūnai.

Šis saulės užtemimas taip pat suteiks mokslininkams galimybę rasti atsakymą į seniai gvildenamą mįslę: kodėl Saulės vainikas – mūsų centrinį šviesulį juosiantis tūkstančių kilometrų pločio plazmos žiedas – yra iki 2 mln. laipsnių Celsijaus karštesnis negu Saulės paviršius, kurio temperatūra – „tik“ apie 6 000 laipsnių?

„Saulės ir jos vainiko temperatūros skirtumas yra viena iš didžiųjų astronomijos mįslių“, – sakė Velse įsikūrusio Aberistvito universiteto mokslininkas Huwas Morganas.

„Visiškas užtemimas suteikia unikalią galimybę itin tiksliai išmatuoti Saulės vainiko (parametrus) ir surinkti duomenų, kurie leis mums geriau suprasti šį skirtumą“, – pridūrė jis.

Tačiau dar neaišku, ar orai bus palankūs stebėjimams: penktadienį Fareruose ir Svalbarde, kuriame saulė tik neseniai pasirodė po keturis mėnesius trukusios poliarinės nakties, prognozuojami debesys su pragiedruliais.