Tos auksinės kaukės barzda rugpjūčio mėnesį nulūžo ar atitrūko, bet muziejus apie tą incidentą nieko neskelbė, kol internete pasirodė nuotraukų, kuriose matyti klijų linija aplink kaukės smakrą. Tai išprovokavo spėliones, kad istorinė vertybė buvo apgadinta, o daugelis kėlė klausimą, ar Egiptas pajėgus pasirūpinti savo neįkainojamais eksponatais.

Barzda nukrito, kai muziejaus darbuotojai keitė apšvietimo lemputes kaukės ekspozicinėje vitrinoje ir netyčia ją palietė, pranešė Senienų ministerija.

Vokiečių specialistas Christianas Eckmannas, kuris buvo pakviestas įvertinti žalos, šeštadienį žurnalistams sakė, kad padarytos žalos mastas buvo pervertintas.

„Epoksidinių klijų panaudojimas nėra geriausias dalykas, bet tai – vienas iš sprendimų“, – sakė jis per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo ir senienų ministras.

„Tačiau ši priemonė, deja, buvo pritaikyta ne visai tinkamai, tad dabar prie barzdos matosi klijų likučių“, – sakė jis.

Faraono, kuris mirė dar būdamas vaikas, pomirtinei kaukei barzdą klijuoti teko jau ne pirmą kartą.

Barzda nebuvo sujungta su kauke, kai ji buvo atrasta per kasinėjimus, sakė Ch.Eckmannas. Eksponatas 1924 metais į Egipto muziejų buvo atvežtas su nepritvirtinta barzda.

Tik 1941 metais barzda buvo vėl prijungta prie kaukės – klijais, kurie pastaruosius 70 metų gedo. Dėl šios priežasties padidėjo tikimybė, kad barzda gali atitrūkti, ir tai galiausiai nutiko rugpjūtį, aiškino Ch.Eckmannas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)