Bet bėda viena nevaikšto – kitas politikas, visame pasaulyje labiausiai garsėjantis savo pareiškimais, kad globalinis atšilimas yra natūralus procesas, kuriam žmonės įtakos neturi, nuo šiol vadovauja JAV Senato Aplinkos apsaugos komitetui.

Kitaip tariant, nepaisant amerikiečių pažangos kosmoso srityje ir didelio darbo, nudirbto siekiant įtikinti visuomenę ir politikus, kad globalinis atšilimas yra žmogaus rankų darbas, dabar visi ateities planai pakibo ant plauko. Bet kokia klimato ir kosmoso mokslų pažanga šioje valstybėje priklauso nuo respublikonų senatorių Tedo Cruzo ir Jameso Inhofe. O įvertinus jų pastarųjų metų pasisakymus ir darbus, šie du vyrai įrodė, kad jų žinios srityse, kurioms ketina vadovauti, yra, švelniai tariant, ribotos.

NASA – ne tik viena svarbiausių žmonijai žinomų kosmoso pakraščių tyrinėtoja, ši agentūra taip pat atliko ir kelis klimato kaitos tyrimus. Kurie, anot Tedo Cruzo, yra nesąmonė. Televizijai CNN jis yra sakęs, kad globalinis atšilimas yra apgavystė, pramanyta teorija, kuri įskiepyta taip, kad jos būtų neįmanoma paneigti. „Jie (mokslininkai) sako, kad klimatas keičiasi, todėl tai įrodo jų teoriją“, – sakė politikas. Jis laikosi pozicijos, kad nesama duomenų, patvirtinančių globalinį atšilimą ir „pasaulio istorijoje nebuvo nė dienos, kai klimatas nesikeitė“. Beje, televizijoje jis pasirodė siekdamas pateisinti savo energetikos įstatymo projektą, kuris atšauktų „kenksmingus“ JAV Aplinkos apsaugos agentūros įvestus apribojimus ir leistų daugiau naftos gręžinių.

Tiesa, 2013 metais jis yra sakęs, jog yra „kritiškai svarbu“, kad JAV išsaugotų lyderystę kosmose – tik žinant, kad jis siekė NASA finansavimo sumažinimo, nežinia, kaip politikas šio tikslo sieks.

Tuo tarpu J. Inhofe, anot leidinio „The Independent“, yra dar aršesnis pastangų riboti žmogaus įtaką klimatui priešininkas. Kodėl? Todėl, kad jis mano, jog kylanti pasaulinė temperatūra galėtų būti naudinga.

„Labai svarbu užduoti klausimą, ar globalinis atšilimas yra grėsmė žmogaus egzistencijai. Kol kas niekas nepademonstravo jokių rimtų mokslinių įrodymų, kad padidėjusi pasaulinė temperatūra sukeltų katastrofas, kurias prognozuoja sumaišties kėlėjai. Iš tiesų, panašu, kad teisybė yra visiškai priešinga: kad pasaulinės temperatūros didėjimas gali teigiamai paveikti mūsų gyvenimus“.

Kitaip tariant, politikas prieštarauja tam, ką nepaliaujamai kartoja 97 proc. klimatologų ir netgi ne klimatologų, tokių, kaip Stephenas Hawkingas. Šis fizikas, savo ruožtu, klimato kaitą savo grėsmingumu prilygina branduolinei ginkluotei.

Šie du politikai ne kartą yra įrodę, kad jų pasaulio suvokimas yra labai tolimas nuo mokslinių faktų, bet, nepaisant to, dabar jie imsis tiesioginio vadovavimo srityse, kurių visiškai nesuvokia.

DELFI publikuotose 2015 m. mokslo pasaulio prognozėse buvo užsiminta apie respublikonų sėkmės JAV vykusiuose Senato rinkimuose svarbą mokslui – panašu, kad ši prognozė jau išsipildė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)