Nuo saldaus Jacqueline Kennedy (Žaklin Kenedi) kvepalų kvapo, sumišusio su Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) kraujo kvapu, iki Whitney Houston (Vitni Hjuston) paskutinių, narkotikais persunktų akimirkų viešbučio „The Beverly Hilton“ vonioje: Bredos universiteto mokslininkai sako siūlantys lankytojams galimybę unikaliai – nors ir šiek tiek makabriškai – pažvelgti į istoriją.

„Visi matėme JFK nužudymo vaizdus, bet kaip tai kvepėjo?“ – klausė Frederikas Duerinckas (Frederikas Diurinkas) iš Avanso taikomųjų mokslų universiteto Bredoje komunikacijų ir multimedijos dizaino fakulteto.

Kad tai sužinotų, kiek liguisto skonio lankytojai kviečiami pagulėti metalinėse dėžėse, panašiose į tas, kokios būna morguose ir kurių viduje yra visiškai tamsu. Į jas ateina vamzdeliai iš butelių su kvapais.

Leidžiamas garso įrašas ir į dėžę paeiliui leidžiami įvairūs kvapai, turintys atkurti kokią nors konkrečią „paskutinę akimirką“.

Maždaug 5 minutes lankytojai gali jausti kvapus ir garsus, paskutines akimirkas, kaip manoma, lydėjusius keturis garsius žmones, kurių mirtis įsirėžė į pasaulio kolektyvinę atmintį.

Tie žmonės yra 1963 metais nužudytas J.F.Kennedy, 1997 metais autokatastrofoje žuvusi princesė Diana, 2011 metais sukilėlių nužudytas Muamaras Kadhafi (Muamaras Kadafis) ir 2012 metais mirusi Whitney Houston.

Stiprus chemikalų kvapas

Pavyzdžiui, tie, kas nori geriau įsivaizduoti W.Houston mirtį, yra tarsi perkeliami į vonią prabangiame viešbutyje Beverli Hilse, kur popmuzikos deivė mirė 2012-ųjų vasarį, būdama 48 metų amžiaus.

Koroneris nusprendė, kad dainininkė mirė atsitiktinai nuskendusi vonioje, ir kad prie to prisidėjo kokainas bei širdies liga.

Besitaškančio vandens garsas, W.Houston balsas, o iš kvapų pirmiausia užuodžiama valymo priemonė, naudojama viešbučiuose visame pasaulyje.

Paskui galima užuosti alyvuogių aliejų, kurį dainininkė naudojo voniai, tada – stiprų chemikalų kvapą, panašų į kokaino. Pasigirsta vandens ūžtelėjimas, o tada stoja tyla.

„Kvapai retai naudojami komunikuojant ir mes norėjome patyrinėti jų panaudojimą, – sakė F.Duerinckas. – Tai labai galinga komunikavimo priemonė“.

Mokslininkai įrodė, kad kvapai yra susiję su ta smegenų dalimi, kuri yra atsakinga už emocijas ir atmintį.

Kvapai dažnai naudojami mažmeninės prekybos industrijoje, siekiant sukelti žmonėms pirkimo nuotaiką.

„Kas nenori nusipirkti kepalėlio, užuodęs šviežios duonos aromatą?“ – sakė F.Duerinckas, kuris drauge su kitais dėstytojais ir studentais sudarė kvapų aprašą ir ieško naujų būdų panaudoti kvapus, pavyzdžiui, istorijų pasakojimui.

„Tai gana netikėta ir įspūdinga“, – sakė 31 metų Riksas Soepenbergas (Riksas Supenbergas), kuris pajuto atkurtas M.Kadhafi paskutines gyvenimo akimirkas. Buvusį Libijos valdytoją 2011-ųjų spalį sučiupo ir nužudė sukilėliai.

Nuotraukas gali žiūrėti tiek kartų, kiek nori, tai – ne tas pats“, – sakė jis, kalbėdamas apie M.Kadhafi kortežo užpuolimą, kai ilgametis šalies lyderis buvo priverstas slėptis drenažo vamzdyje, o paskui buvo nužudytas.

„Jaučiausi medžiojamas pats“

„Beveik jaučiausi medžiojamas pats“, – sakė R.Soepenbergas.

Ateinančiais mėnesiais instaliacija bus vežiojama po visą Europą.

„Atlikome plataus masto tyrimą, – sakė Wanderis Eikenboomas (Vanderis Eikenbomas), kitas minimo universiteto dėstytojas. – Jau yra daug informacijos, prieinamos internete, pavyzdžiui, kokiais kvepalais buvo pasikvėpinę Jackie Kennedy ar J.F. Kennedy“.

„Whitney Houston skrodimo ataskaita, pavyzdžiui, taip pat yra prieinama“, – pridūrė jis.

Tačiau mokslininkai pripažįsta, kad sunku atkurti Jackie Kennedy kvepalų kvapą, nes tokie kvepalai nebegaminami.

„Turėjome atkurti kažką, kas kuo labiau primintų juos“, – sakė mokslininkas Markas Meeuwenoordas (Markas Meuvenordas).

Galiausiai, pasak mokslininkų, absoliutus istorinis tikslumas nebuvo jų tikslas. Veikiau jie norėję patyrinėti naujus būdus senoms istorijoms pajusti.