Mokslininkų grupė savo greitintuvo, pavadinto „Berkeley Lab Laser Accelerator“ (BELLA) lazerio spindulį nukreipė į 9 centimetrų ilgio plazmos vamzdelį, kurio skersmuo – vos 500 mikrometrų. Elektronai vamzdelyje buvo įgreitinti iki 4,25 gigaelektronvoltų energijos, sukuriant net trimis eilėmis didesnį energijos gradientą, nei sugeba galingiausi tradiciniai greitintuvai ir pasiekiant naują lazerio-plazmos greitintuvų pasaulinį rekordą.

„Lazerio spindulį leidžiame per 14 metrų atstumu esančią 500 mikronų skersmens skylutę. BELLA lazerio spindulys yra pakankamai didelio krypties stabilumo, kad galėtume tai padaryti. Lazerio impulsas, paleidžiamas kartą per sekundę, yra stabilus iki procento dalių. Naudojant kelis lazerio šaltinius to niekada nebūtų įmanoma pasiekti“, - aiškino ataskaitos pagrindinis autorius Wilmas Leemansas.

Rekordinės galios nebūtų įmanoma pasiekti be kvadrilijono vatų galios, generuojamos BELLA lazerio, pradėjusio veikti praėjusiais metais.

„Kad tai būtų įmanoma, reikia neįtikėtinai gerai kontroliuoti ir lazerį, ir plazmą“, - sakė W. Leemansas.

Greitintuvas veikia lazerio spindulį leidžiant per plonutį, neilgą vamzdelį su plazma. Lazerio impulsas sukuria kanalą plazmoje, o lazerio bangos pagauna ir įgreitina elektronus iki aukštos energijos būsenų, panašiai kaip vandenyno bangos suteikia greitį banglentininkams.

Artimiausioje ateityje W. Leemansas su kolegomis sieks ir 10 gigaelektronvoltų ribos. Tačiau tam reikės dar tiksliau valdyti plazmos kanalo tankį, kanalą skrodžiant lazerio spinduliui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)