Kapsulės bandomasis skrydis buvo atliktas be viduje esančių žmonių – vietoje jų į „Orion“ buvo sumontuota 1200 jutiklių, stebėjusių visus skrydžio parametrus.

„Visos sistemos iki vienos veikė kaip pagal vadovėlį, nuo pradžios iki galo“, - sėkmingu bandymu džiaugėsi NASA atstovai.

NASA iki „Orion“ iškėlimo surengtoje spaudos konferencijoje patvirtino, kad „Orion“ iškėlimas – pradžia bandymų, kurių galutinis tikslas yra žmogaus kelionė į Marsą.

Kosmoso agentūra jau kuria ir naujos kartos raketą, kelsiančią „Orion“ tolimesniems skrydžiams – ji vadinama „Space Launch System“ (SLS).

Amerikiečiai pareiškė, kad SLS bus didžiausia kada nors žmonių sukurta raketa, gebėsianti iškelti daugiau nei 10 proc. didesnį krovinį, nei raketa, nugabenusi žmones į Mėnulį. Ilgainiui galios skirtumą ketinama padidinti iki 20 procentų.

Raketa bus 50 m aukščio ir daugiau nei dukart sunkesnė už „Delta IV“ raketą, kelsiančią bandomąją kapsulę.

„SLS mus galės nugabenti į tokią vietą [kosmose], į kokią tik panorėsime“, - per spaudos konferenciją sakė NASA atstovas.

Pirmieji SLS bandymai prasidės kitų metų rudenį. Raketą kels patobulinti daugkartiniuose erdvėlaiviuose „Shuttle“ naudoti varikliai RS25, tik jų į raketą bus sumontuota 16.

NASA tikina, kad skrydžiams skirta techninė įranga jau dabar yra montuojama agentūros bandymų poligonuose Stenniso ir Marshallo kosminių skrydžių centruose.

SLS keliamoji galia galutinai parengus šias raketas kosminiams skrydžiams bus 130 metrinių tonų.

„Marsą jau 40 metų tyrinėjame robotais. SLS suteiks galimybę tai padaryti ir žmonėms“, - sakė agentūros atstovas.

Lygiagrečiai amerikiečiai vysto ir Marso gyvenamųjų patalpų koncepciją – vykdoma „Evolvable Mars Campaign“, kurios tikslas – įveikti iššūkius, susijusius su būsto nugabenimo į Marsą ir jo pastatymo Raudonojoje planetoje iššūkiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)