Šis nepaprastas žmogus rugsėjo pabaigoje vyksiančioje konferencijoje „Lūžio taškas“ apžvelgs svarbiausius medicinos pasiekimus. Apie tai, kokių revoliucinių medicinos pokyčių išvakarėse mes dabar gyvenam – interviu su juo.

Kas, Jūsų nuomone, šiuo metu įdomiausio vyksta gyvosios gamtos mokslų srityje?

Tai tas pats, kaip klausti, kurie „Brandenburgo koncertai“ ar kurios „Arctic Monkeys“ dainos man labiausiai patinka. Negalėčiau tiksliai įvardinti, bet regeneracinė medicina būtų šio sąrašo viršuje. Pirmą kartą istorijoje regeneracinė arba kamieninių ląstelių medicina suteikia progą atsukti atgal ląstelių senėjimo laikrodį. Istoriškai medicina visada siekė tik sulėtinti senėjimo ir mirtingumo procesus, o dabar mes iš tikrųjų galime pakeisti šį procesą. Regeneracinė medicina pajungia kompleksinį atsinaujinimo mechanizmą, būdingą mūsų DNR. Dėl šios priežasties, tai didžiąja dalimi yra savarankiškas „savęs surinkimas“, apie kurį dauguma mokslininkų galėjo tik pasvajoti.

Aš, beje, savo paties ląstelės atjauninau ir palikau saugoti. Kai kurios iš jų švietimo tikslams buvo suprojektuotos taip, kad taptų širdies raumens kamieninėmis ląstelėmis. Vaizdo įraše, esančiame mano svetainėje www.patrickcoxdna.com, galima net pamatyti, kaip jos spontaniškai pulsuoja. Šis kardiomiocitų pulsavimas filmuotoje medžiagoje yra to paties tipo,kaip ir kamieninių ląstelių, kurios daugelyje tyrimų su gyvūnais buvo naudojamos miokardo infarkto žalos atitaisymui. Minėtas mokslinis eksperimentas jau baigėsi, dabar mums reikia leidimo taikyti tokio tipo gydymą, bet tai jau ne mokslinė, o politinė problema. 

Daugeliui investuotojų naujausios medicinos technologijos vis dar atrodo kaip moksliniai eksperimentai. Kada, Jūsų manymu, šios idėjos pasieks rinką? Kada pagaliau galėsime pamatyti, kaip gydymas kamieninėmis ląstelėmis taps įprastu regeneracinėje medicinoje?

Kaip dauguma investuotojų praleido kompiuterių, programinės įrangos ir interneto galimybes, taip daugelis investuotojų praleis šiuo metu vystomas regeneracinės medicinos ir kitų biotechnologijų teikiamas galimybes. Čia nėra nieko, ką aš galėčiau ar norėčiau padaryti. Mane labiau domintų pokalbis su tais žmonėmis, kurie investavo į „Intel“ ar „Apple“, kai šių įmonių darbas dar atrodė tarsi mokslinis eksperimentas.

Šiandien autologinės kamieninės ląstelės jau naudojamos reguliariai. Pavyzdžiui, mano žmonai buvo atliktos dvi kelio operacijas. Norint paskatinti spartesnį gijimą, antrosios operacijos metu buvo naudojamos jos pačios kamieninės ląstelės. Tai buvo gerokai efektyvesnis ir greitesnis gydymas, nei pirmosios operacijos atveju.

Jei kalbėtume apie gydymą pliuropotentinėmis kamieninėmis ląstelėmis, mus nuo jungiamojo audinio gydymo būdų skiria vos treji ar ketveri metai, o galbūt ir mažiau. Japonijos mokslininkų tyrimai regeneracinėje medicinoje pastaraisiais metais sėkmingai pasistūmėjo. Šioje šalyje kamieninių ląstelių tyrimų reguliavimas yra mažiau ribojamas, tad tai tik laiko klausimas, kada kompanijos, įgyvendinusios paskutinius saugumo reikalavimus, galės pristatyti naujas technologijas ar produktus rinkai.

Svarbu, kad visi suprastume, jog daugelis įspūdingiausių gyvenimą pailginančių pliurapotentinių gydymo būdų jau yra galimi šiandien ir tai įrodoma gydant gyvūnus. Judėjimą pirmyn stabdo reguliavimo institucijos, kurios yra labiau suinteresuotos išlaikyti sovietinių gniaužtų stilių, nei paspartinti pažangą.

Jūs esate sakę, kad gyvosios gamtos mokslų inovacijos ir atradimai yra daug didesni už kitų sričių naujoves. Ką jūs turėjote omenyje?

Kitos sritys pagerina gyvenimo standartus, o biotechnologijos leidžia jums gyventi ir mėgautis tuo. Po maisto, vandens ir pastogės, sveikata yra mūsų pagrindinis išlaidų šaltinis. Štai kodėl sveikatos apsaugos sritis laikosi gerai netgi smunkančioje ekonomikoje.

Šiuo metu vystomi revoliuciniai tikslinės terapijos ir gydymo kamieninėmis ląstelėmis būdai jau keičia visą medicinos praktiką. Ko galėtume tikėtis ateityje? Kokie bus jų pranašumai?

Kai tik gydymas kamieninėmis ląstelėmis bus parengtas ir patvirtintas, jis mums leis sistemingai keisti pasenusias dalis atjaunintomis, paprastai nechirurginiu būdu. Super automobilių kaip „Ferrari“ ir „Bugatti“ savininkai juk nelaukia, kada jų dalys visiškai suges – jie nuolat keičia senstančias dalis naujomis ar net geresniais jų variantais. Kuomet regeneracininės medicinos kainos sumažės, žmonės ją rinksis, nes tai bus pigiau, nei gydyti su amžiumi susijusias ligas.

Tokiu atveju draudimo bendrovės padidins savo pelną, nes mokės už regeneracinius gydymo būdus, kurie atitolins ar užkirs kelią vėlyvųjų stadijų ligoms, šiuo metu sunaudojančioms pusę mūsų viso gyvenimo medicinos priežiūrai skirto biudžeto.

Negi pagrindinis žmonijos tikslas yra gyventi amžinai? Ar tai neprieštarauja gamtai ar natūraliems procesams?

Amžinas gyvenimas – religinė koncepcija ir aš esu už ją tradicine dvasine prasme. Vis dėlto žmonės ir toliau mirs, net jei senėjimo mechanizmas bus kontroliuojamas. Naujos ligos, avarijos, stichinės nelaimės, nusikaltimai ir kiti dalykai neišnyks. Aišku, mokslininkai toliau dirbs, siekdami pratęsti gyvenimo trukmę daugiau nei dvigubai, arba daugiau nei pavyko per pastarąjį šimtmetį. Mes matėme, kaip gyvenimo trukmė proporcingai didėjo, ir aš nepastebėjau, kad tai kažkaip būtų sutrukdę natūralius gamtos procesus. Žinoma, žmonės visada gali laisvai atsisakyti bet kurio arba visų gydymo būdų.

Dėl tam tikrų priežasčių didelė dalis žmonių mano, kad medicinos pažanga neturi tęstinumo. Kita vertus, dauguma net nežino, kad mėgaujasi ilgiausia gyvenimo trukme istorijoje. Taigi, tai nėra joks siurprizas. Netgi mokslininkai paprastai žino tik apie jų darbo srityje pasiektą pažangą, todėl jų žvilgsnis gali ir neaprėpti visų stulbinančių bei naujausių pasiekimų. Man pasisekė, nes galiu bendrauti ir stebėti mokslininkų darbą įvairių biotechnologijų srityse, tad mano perspektyva yra šiek tiek privilegijuota.

Jei Jums pavyktų gyventi dar 100 metų, ką veiktumėte?

Aš domiuosi didžiaisiais fizikos klausimais, susijusiais su laiku, mase ir gravitacija, bet dabar nuo šių neišspręstų problemų mane sulaiko kiti skubesni klausimai. Be to, aš tikriausiai bandyčiau tobulėti muzikos kūrimo ir riedlenčių sporto srityse. Ir žinoma, aš turėčiau daugiau vaikų bei leisčiau laiką su vėlesnėmis kartomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)