Po pasaulį neseniai sukrėtusios finansų krizės daugelis ėmė atsargiau žvelgti į finansų institucijų siūlomus įmantrius produktus. Investuotojai karštligiškai ėmė ieškoti saugesnių investicijų, o finansų priežiūros įstaigos kruopščiau tikrinti, skirti didesnes baudas už neteisėtą veiklą. Naujausias pavyzdys – 2014 m. liepos 28 d. paskelbta apie 218 mln. Didžiosios Britanijos svarų sterlingų baudą „Lloyds“ banko grupei už manipuliavimą LIBOR palūkanų normomis.

Tad labai įdomu, kaip investuotojai sutiks Masačiūsetso Technologijos instituto profesoriaus Andrew W. Lo ir jo bendraautorių keliamą farmacijos megafondo idėją? Viena vertus, apjungus grupę naujų vaistų nuo įvairių vėžio formų ar kitų ligų projektų, visas toks portfelis būtų mažiau rizikingas nei pavieniai projektai. Tai padėtų rasti investuotojų būsimoms fondo obligacijoms, kurios galėtų generuoti nemažą pelną investuotojams, sėkmingai pabaigus vos keletą visos grupės projektų. Kita vertus, panaši idėja, panaudota gyvenamojo būsto paskolų portfeliams JAV, įžiebė pasaulinę finansų krizę. Aišku, tąkart liko neįvertinta daug paslėptų rizikų dėl vertybinių popierių, skolintojų ir skolininkų tarpusavio ryšių, komplikuotos vertybinių popierių struktūros.

Negi vėl siūloma lipti ant to paties grėblio? Profesorius A. W. Lo su kolegomis taip nemano ir siūlo panašų finansavimo modelį pritaikyti net ir futuristiniam skydui nuo saulės spindulių kosmose finansuoti. Tik kuo vadovavosi profesorius A. W. Lo ir kiti mokslininkai teigdami, kad farmacijos projektų megafondas bus pelningas ir patrauklus įvairiems krizių išgąsdintiems investuotojams? Kodėl naujai idėjai įgyvendinti nepakanka įsteigti įmonės, pritraukti akcininkų ir investuotojų kapitalo, išleidžiant akcijų ir obligacijų emisijas? Pasak prof. A. W. Lo ir jo bendraautorių, kurių straipsniai ir viešos paskaitos paskatino šia tema parengti paskaitą Lietuvoje, nuo 2002 iki 2012 m. Niujorko akcijų biržos „Arca Pharmaceuticals Index“ (DRG) indekso metinė grąža buvo -1,2 proc. (tiesa, per pastaruosius dvejus metus šio indekso vertė ėmė sparčiai kopti aukštyn, metinė grąža nuo 2002 iki 2014 m. jau siekė +2,2 proc.), kai tuo pat metu mokslinių tyrimų finansavimas farmacijos kompanijose padvigubėjo nuo 68 mlrd. JAV dolerių 2002 m. iki 127 mlrd. JAV dolerių 2012 m.

Neigiama indekso metinė grąža rodo, kad reikšmingų naujų vaistų per minėtą laikotarpį buvo sukurta nedaug, padidėjusios investicijos perversmo nesukėlė. Panašią -1 proc. metinę grąžą nuo 2001 iki 2010 m. fiksavo ir investicijos į naujas farmacijos bendroves. Tad nėra ko stebėtis, kad po tokių rezultatų į farmacijos projektus tapo sunkiau pritraukti investuotojų.

Pastarųjų mėnesių kylanti farmacijos indeksų vertė rodo, kad padėtis gal kiek pasikeitė, bet iš esmės problema liko. Jei vienam vaistui sukurti septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje reikėdavo apie 163 mln. JAV dolerių, skaičiuojant 2009 m. verte, tai pastaraisiais metais ši suma jau siekia apie 1,8 mlrd. JAV dolerių. Nuo pradinių tyrimų laboratorijoje iki klinikinių tyrimų pabaigos ir priežiūros institucijų patvirtinimo praeina daugiau negu dešimtmetis. Sėkmės atveju (tik 1 iš 10 naujų preparatų pasiekia pirmąją klinikinių bandymų stadiją ir tik nuo 6 iki 22 proc. bandymus baigusių vaistų patvirtinami priežiūros institucijų) per likusį patento galiojimo laikotarpį (maždaug dešimtmetį) galima tikėtis milijardinių metinių pajamų.

Investuoti tokiam ilgam periodui ryžtųsi ne kiekvienas investuotojas. Dėl investuotojų noro gauti greitą, kad ir nedidelį pelną, farmacijos kompanijos spaudžiamos rinktis greičiau atsiperkančius projektus, o retoms ligoms gydyti skirti vaistai taip ir lieka mokslininkų laboratorijose.

Paskaitoje bus kalbama, kaip matematiškai pagrįsti minėtąją prof. Andrew W. Lo ir jo kolegų megafondo idėją. Kas nulemia fondo dydį tikintis, kad platesnis finansų inžinerijos supratimas paskatins jaunimą rinktis tokios krypties studijas ar bent iš dalies pagerins po krizės pašlijusią finansų industrijos reputaciją.

Į Mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ paskaitą „Kaip finansų inžinerija gali padėti įveikti įvairias pasaulines problemas: vėžio epidemiją, Žemės temperatūros kilimą ir pan.“ kviečiame rugsėjo 12 d. 18 val. VU Matematikos ir informatikos fakulteto 102 aud. Vilniuje (Naugarduko g. 24).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)