Eksperimento problemos prasidėjo iškart po pakilimo: dėl laiku neįsijungusių raketos-nešėjos variklių palydovas nebuvo iškeltas į iš anksto numatytą orbitą, todėl Žemės kontrolės centras prarado palydovo kontrolę. Tiesa, Rusijos kosmoso inžinieriai rankų nenuleido ir po kelių dienų su palydovu susisiekė.

Šiandien, pirmadienį, palydovas „Foton-4M“ nusileido ties Orenbergu Rusijos pietinėje dalyje, rašo wired.com.

Deja, netrukus po nusileidimo išaiškėjo, jog visi penki palydove buvę gekonai nugaišo. Tai patvirtino ir Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

Kol kas nėra žinoma, ar laikinas palydovo kontrolės praradimas yra susijęs su kosminių roplių tragiška žūtimi. Tačiau būta teorijų, jog palydovas į savo numatytą orbitą nepateko ir ryšį su valdymo centru prarado dėl susidūrimo su kosmine šiukšle – tikėtina, jog tokio kontakto metu buvo pažeistos ir gyvybės palaikymo sistemos.

Dar neatlikti ir tyrimai, kuriais būtų nustatyta gekonų mirties priežastis. Rusijos kosmoso agentūra skelbia, jog keturios patelės ir vienas patinas nesugebėjo atlikti savo užduotis – patikrinti, koks yra mikrogravitacijos poveikis apvaisinimo galimybei ir embriono struktūrai.

Tuo tarpu muselėms pasisekė labiau - jos išgyveno ir sėkmingai dauginosi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)