Grėsmė kyla ir tokiems gyvūnams kaip narvalai - banginiams, kurių viena iltis išauga net iki 3 metrų ilgio, bei baltiesiems delfinams (Delphinapterus leucas), mat jų medžioklės kvotos yra gerokai didesnės, negu rekomenduoja mokslininkai.

WWF pareiškime reikalaujama, kad Grenlandija, Danijai priklausanti teritorija, turinti savo parlamentą, daugiau nuveiktų, jog minėtų keturių rūšių gyvūnai būtų apsaugoti nuo išnykimo. Jie nuo seno medžiojami maistui, dėl balto kailio ar ilčių.

Baltųjų lokių Grenlandijoje 2003 metais sumedžiota 278, daug daugiau negu 2000 metais, kai buvo nušauti 159 lokiai. Medžioti juos tapo lengviau ir todėl, kad dėl klimato šiltėjimo tirpstant ledams baltieji lokiai daugiau laikosi pakrantėse, arčiau žmonių. Jūrų vėplių Grenlandijoje kasmet sumedžiojama daugiau kaip 350.

Pernai paskelbtame tarptautiniame 250 mokslininkų pranešime teigiama, kad Arktyje oro temperatūra kyla dvigubai sparčiau negu kituose pasaulio regionuose. Dėl to kaltinami žmonės, deginantys iškastinį kurą automobiliuose, gamyklose, elektrinėse.

Iki šimtmečio pabaigos daugiametis ledas Arktyje gali visai išnykti. Tiesa, kiti mokslininkai netiki tokiomis prognozėmis.

Be to, WWF atstovai primena, kad ilgamečių patikimų stebėjimų apie baltųjų lokių, jūrų vėplių gyvenimą Grenlandijoje nėra. Nežinoma, net kiek jų yra.

Vis dėlto jie pažymi ir tam tikrą pažangą. Po 2003-2004 metais WWF išsakytos kritikos Grenlandijos gyventojai ėmėsi saugoti paukščius, narvalus, baltuosius delfinus. Grenlandija taip pat pasirašė JT konvenciją, draudžiančią prekybą pavojuje atsidūrusiomis rūšimis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją