Nustatyta, kad švedų žvejų, turėjusių kontaktą su didelėmis chlororganinių medžiagų dozėmis, spermoje buvo daugiau spermatozoidų su Y chromosoma. Tačiau jie nesiryžo tvirtinti, jog dėl to gimsta daugiau berniukų negu mergaičių.

Pasak Malmės universiteto profesoriaus Aleksanderio Giwercmano, kuo daugiau su pesticidais kontaktavo žvejai, tuo daugiau jų spermatozoidų buvo su Y chromosoma.

Anksčiau buvo darbų, kuriuose spėliota, jog teršalai gali lemti gimstančių berniukų ir mergaičių santykį.

Iš chlororganinių medžiagų pažymėtinos anksčiau plačiai naudotos, aplinkoje likusios arba vėl į ją patenkančios tokios medžiagos kaip dioksinas, DDT, PCB, nors jos jau uždraustos dėl kancerogeninio poveikio.

A. Giwercmanas tyrė su atspariomis minėtomis medžiagomis dirbusių 149 žvejų spermą. Mokslininkai mėgino nustatyti, ar dėl to keičiasi spermatozoidų su X ir Y chromosomomis.

Atsakymas buvo teigiamas, sakė A. Giwercmanas ir pabrėžė, jog jis su bendraautoriais yra pirmieji paskelbę apie tai straipsnį. "Mes palyginome 20 procentų žvejų, daug dirbusių su teršalais, ir 20 procentų žvejų, mažiau kontaktavusių su teršalais, ir nustatėme, kad pirmosios grupės spermoje buvo daugiau lytinių ląstelių su Y chromosoma", - pažymėjo jis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją