Tyrimų, kurie buvo vykdomi jau gana ilgą laiką, rezultatai buvo susumuoti ir moksliškai įvertinti per praėjusius metus – jie patvirtino, jog kai kurie organizmai gali daugelį metų gyventi ant TKS paviršiaus, nepaisant tokių nepalankių kosminių veiksnių, kaip gravitacijos nebuvimas, nepalankios temperatūrinės sąlygos ir stiprus radiacijos poveikis. Faktą, jog planktonas išgyvena net kosmose, patvirtino keli tyrimai.

Mikroorganizmus kosminės stoties paviršiuje kosmonautai sugebėjo rastis naudodamiesi didelio tikslumo įranga. „Eksperimento rezultatai yra absoliučiai unikalūs. Ant iliuminatoriaus paviršiaus radome jūrų planktono ir mikroskopinių dalelių pėdsakų“, sakė Rusijos TKS misijos vadovas Vladimiras Solovjovas.

Jis pažymėjo, kad kol kas nežinoma, kaip tos dalelės apskritai galėjo atsirasti ant kosminės stoties paviršiaus.

Atsakydamas į klausimą apie dabartinį TKS paviršiaus užterštumą, „Roskosmos“ atstovas sakė, kad užterštumas yra labai didelis – iš dalies dėl to, kad stoties išorėje ne kartą dirbo kosmoso inžinieriai, iš dalies – dėl kitų veiksnių. „Imamės specialių priemonių iliuminatoriams nušlifuoti ir taip pagerinti jų veikimą. Tai ypač svarbu ilgalaikių kosminių skrydžių metu“, - sakė V. Solovjovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)