"Arktis yra praktiškai viso Šiaurės pusrutulio orų "virtuvė". Aiški ir pastovi atšilimo tendencija gal sukelti nepataisomų padarinių, ypač šiaurinėms teritorijoms", - pažymėjo mokslininkas.

Jis paminėjo keletą esminių ekologinių problemų, kurias jau būtina spręsti Šiaurėje.

Pasak mokslininko, "atplūstanti šiluma iš visų ekosistemų skaudžiausiai palies tundrą, nes joje pradeda augti krūmokšniai, užimantys elnių ganyklas. Per keletą metų tundros plotas pasaulyje sumažėjo 18 proc. Tokį pat plotą per pastaruosius 25 metus prarado ir jūrų ledynai".

"Ledynams tirpstant ir dėl to kylant vandens lygiui susiduriame su rimta problema, dėl kurios ne tik mažėja sausuma, bet ir vyksta kitų pokyčių: kinta druskingumas, temperatūros režimas, taigi ir ekosistemų gyvenimo sąlygos", - pabrėžė J.Martinas. - Gali išnykti baltieji lokiai, ruoniai ir šiaurės elniai".

Be to, pasak jo, šiaurės šalių gyventojų sveikatos ir gimstamumo rodikliai - "geri aplinkos būklės indikatoriai".

Kad šių teritorijų padėtis labai rimta, patvirtina ir didėjantis iš šiaurės besitraukiančių gyventojų srautas, ir gimstamumo problemos, ypač tarp tikrųjų gyventojų, mano mokslininkas.

J.Martino nuomone, "būtina sistemingai analizuoti, kaip tarpusavyje susijusios sistemos, nuo kurių priklauso gyvybė Šiaurėje, taip pat geografiniai ir biocheminiai, socialiniai reiškiniai".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją