Vandenilio sulfidas didelėmis koncentracijomis gali būti mirtinas, sukelti nudegimus ir sutrikdyti kvėpavimą. Tačiau nedideliais kiekiais jis gaminamas pačiuose žinduolių organizmuose, kuriuose, kaip manoma, šiam junginiui tenka svarbus vaidmuo reguliuojant kūno temperatūrą ir metabolizmą.

Vašingtono universiteto (JAV) biochemikas Markas Rothas su kolegomis pabandė pelėms duoti kvėpuoti oru, kuriame buvo santykinai nedidelė sieros vandenilio koncentracija. Po kelių minučių pelės atrodė lyg netekusios sąmonės. Jų kūno temperatūra nukrito apie 20ºC, o kvėpavimas sulėtėjo nuo 120 įkvėpimų per minutę iki mažiau nei 10.

Kai po šešių valandų vėl buvo leista kvėpuoti grynu oru, jos ant kojų pašoko nejausdamos jokio šalutinio poveikio, sakė M.Rothas. „Tai reiškia, kad metabolizmo greitį galima reguliuoti pagal poreikį“.

Išjungus metabolizmą smarkiai sumažėja organizmo deguonies poreikis, o tai, pasak M.Rotho, „galėtų sukelti revoliuciją gydant daugybę žmogaus ligų“.

Esant tokiems sutrikimams kaip insultas, širdies smūgis bei kitos traumos, gydymą gali riboti deguonies kiekis, tiekiamas į pažeistus audinius. Tačiau padėtį galima pataisyti sumažinant viso organizmo deguonies poreikį, sakė chirurgijos ir reanimacijos profesorius Samuelis Tishermanas, dirbantis Pitsburgo universitete (JAV).

„Domina galimybė sumažinti bendrą deguonies poreikį kritiniais momentais“, - sakė S.Tishermanas. O sukėlus dirbtinę komos būseną medikai turėtų daugiau laiko gydyti traumą.

M.Rothas mano, kad dujos taip pat gali būti naudingos ir gydant vėžį. Radioterapija efektyviausia tada, kai naikintinos ląstelės yra gerai aprūpinamos deguonimi. Sukėlus į žiemos miegą panašią būseną sveikoms ląstelėms reikia mažiau deguonies, todėl tai turėtų padėti jas apsaugoti procedūrų metu.

„Dar reikia atlikti daug darbo norint nustatyti, kaip naudoti gydymą, kada naudoti bei kokia yra jo nauda“, - įspėja S.Tishermanas.

Kol kas M.Rothas su kolegomis ieško būdų ir didesniems gyvūnams sukelti į komą panašią būseną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją