Tamsus kvadratas Saulės paviršiuje yra vadinamas „vainikine skyle“. Tai – plotas, kuriame iš Saulės milžinišku greičiu veržiasi Saulės vėjas. NASA nuo pirmadienio iki trečiadienio (gegužės 5-7 dienomis) kvadratinę vainikinę skylę filmavo galingu Saulės dinamikos observatorijos (SDO) teleskopu, rašo space.com.

Vainikinė skylė NASA vaizdo įraše atrodo tamsi dėl to, kad joje yra mažiau medžiagos, skleidžiančios ultravioletinio spektro spindulius – būtent šiame bangų ruože buvo filmuojama.

„Vainikinėje skylėje galima pamatyti ryškias kilpas, kur karšta plazma gaubia nedidelius Saulės magnetinio lauko fragmentus, išlendančius virš paviršiaus. Šis regionas yra toli pietuose esančiame Saulės regione, todėl tikimybė, kad Saulės vėjo srautas kliudys Žemę, yra menka“, - vaizdo įrašo aprašyme nurodo su SDO dirbantys mokslininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)