Anot knygos autoriaus, „idėjos – tarsi krumpliaračio krumpliai, kurie stumia istoriją pirmyn – išjudina ir gerąsias, ir blogąsias jos pusės“. A. C. Graylingas pateikia svarbiausias idėjas, atrinktas pagal tai, kiek susipažinimas su jomis geba paaiškinti šiandienos visuomeninių reiškinių kilmę, praplėsti mūsų mąstymo ribas ir praturtinti intelektualiai. Visos jos išsivystė istorijos vingiuose, tačiau vis dar formuoja dabartinį pasaulį. Šios idėjos neretai papildo viena kitą ir vysto mintį, susiejančią skirtingas mokslo sritis.

O štai Johnas Brockmanas savo sudarytoje knygoje „Tai pakeis viską: idėjos, formuosiančios ateitį“ pateikia daugiau kaip 100 įvairių sričių specialistų atsakymus į klausimą „Kas pakeis viską? Kokių žaidimą keičiančių mokslo idėjų ir pasiekimų tikitės sulaukti iki savo gyvenimo pabaigos?“. Kartais gąsdinančios, tačiau itin vaizdingos profesorių, knygų autorių, visuomenės veikėjų įžvalgos ir spėjimai atspindi novatoriškus mąstymo būdus ir naujas mus supančios aplinkos suvokimo galimybes. Intelektualų pasvarstymai, aprėpiantys sritis nuo genetikos iki kompiuterių mokslų, byloja apie neišvengiamus pokyčius, nulemsiančius tiek visuomenės, tiek visatos persiformavimą. Kiekviena išsakyta mintis deklaruoja naują idėją, tampančia maža, bet reikšminga detale ateities žemėlapyje.

Iš viso mokslo populiarinimo seriją „Mokslas visiems“ sudaro 12 garsių užsienio autorių knygų, kurios Lietuvos mokslų akademijos iniciatyva leidžiamos lietuvių kalba. Jose nagrinėjamos itin skirtingos – evoliucijos ekonomikos, fizikos, klimatologijos, psichologijos ir kitų sričių – temos.

Be minėtų knygų taip pat išleistos šios: J. Rifkino „Trečioji pramonės revoliucija“, M. Ridley „Raudonoji karalienė“ ir „Racionalusis optimistas“, S. Wellso „Pandoros sėkla“, N. Shubino „Žuvis tavyje“, B. Fagano „Ilgoji vasara“, N. Lane;o „Gyvybės triumfas“, M. Kaku „Ateities fizika“, N. Carro „Seklumos“ ir M. Nielseno „Atradimai kitaip“. Visos jos itin aukštos kokybės, parašytos aiškiai ir daugeliui suprantamai, todėl tinka ne tik mokslininkams, bet ir visiems kitiems, besidomintiems mokslu ir norintiems geriau suprasti šiuolaikinės visuomenės gyvenimą.

Kiekvienos knygos tiražas – 1000 egzempliorių. Norintys gauti mokslo populiarinimo knygų turėtų kreiptis el. paštu moksloknygos@lma.lt. Elektronines jų versijas galima atsisiųsti iš Lietuvos mokslų akademijos interneto svetainės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)