Naujose patalpose įsikūrė bendrovės lazerių ir netiesinės optikos prietaisų tyrimo ir gamybos padaliniai, administracija, mechaninės dirbtuvės, sandėliai ir švarių patalpų blokas.

Kelis mėnesius veikiantį pastatą po oficialios juostelės perkirpimo ceremonijos apžiūrėjo ir šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.

Ji aplankė mechanikos padalinį, specialias švarias patalpas, galutinę lazerių surinkimo ir bandymo laboratoriją.

Išeidama iš mechanikos sektoriaus D. Grybauskaitė susidomėjo kiek atokiau prie ne pačių moderniausių frezavimo staklių dirbančiu specialistu. Trumpai pakalbinusi vyrą ir pajuokavusi, kad senesnės staklės gal net patikimiau dirba, ji pridūrė: „Dar ir lietuviškos“. Ant įrenginio puikavosi užrašas „Vingriai“.

Prie staklių dirbantis Pranas DELFI sakė, kad iš tiesų šiose staklėse kam nors sugedus iškart galima pataisyti, o dėl modernesnių įrenginių reikia kreiptis į Vokietiją. Vyras džiaugėsi, kad įmonėje taip pat dirba ir jo sūnus fizikas.

„Šviesos konversijos“ generalinis direktorius Algirdas Juozapavičius vylėsi, kad turėdami geras sąlygas šioje įmonėje dirbantys specialistai neemigruos.

„Tikiu, kad mūsų jaunas kolektyvas niekur neišvažiuos, nes jie tikrai turi įdomų darbą, geras darbo sąlygas ir gerus atlyginimus“, - žurnalistams sakė jis.

Jo teigimu, įmonės vidutinis atlyginimas du kartus viršija šalies vidurkį, taigi turėtų būti apie 3600 Lt po mokesčių. Vidutinis bendrovės darbuotojų amžius – 34 metai, daugiau nei dešimtadalis jų turi daktaro laipsnį.

Plėtros galimybes įmonės vadovas matytų ir automobili, ir mobiliųjų telefonų, ir saulės energetikos srityse. Pasak jo, kai kuriuos bendrovės pagamintu lazerius galima valdyti ir remontuoti internetu.

Paklaustas, kuo naujoji gamykla yra unikali Baltijos šalyse, A. Juozapavičius atsakė: „Yra švarūs kambariai – specialios laboratorijos, kur yra labai nedidelis dulkėtumas. Jeigu gaminant lazerį kokia dulkelė nusėda ant kristalo, po to jau pas užsakovą veidrodis pradeda degti, tuomet tenka remontuoti. Tokių gamyklų nėra“.

Aplankiusi gamyklą D. Grybauskaitė žurnalistams sakė, kad lazerių pramone Lietuva gali didžiuotis.

„Šiandien matome labai gerus rezultatus ir didžiuojamės Lietuva. Šiandien yra ypatinga diena, nes į kosmosą paleidome du palydovus, švenčiame šios įmonės 20 m jubiliejų. Ji užima didžiulę nors ir labai siauros nišos rinkos dalį mokslinių lazerių srityje, taip pat įeina į verslo kuriamus lazerius, eksportuoja beveik į visą pasaulį“, - sakė ji.

Investuoja be bankų

Skelbiama, kad iš viso į naujus įrengimus ir pastatus, kurių bendras plotas sudaro 4050 kvadratinių metrų, buvo investuota apie 20 mln. Lt.

Visos investicijos vykdytos be skolintų lėšų.

„Paskutinius trejus-ketverius metus bankai atvažiuoja ir siūlo savo paslaugas, mes sakome, ačiū, jeigu reikės, kreipsimės. Kam skolintis, jeigu turi kišenėje pinigų? Mūsų produktai yra aukštos pridėtinės vertės, visi veiklos metai nuo pradžių buvo pelningi, o pelną akcininkai ne išsidalija, o investuoja“ - įmonės filosofiją žurnalistams dėstė A. Juozapavičius.

Tikimasi, kad šios investicijos leis padidinti gamybą 20-40 proc. per metus.

„Mūsų produktų poreikis pasaulyje yra didelis. Plėtros mastas priklauso nuo gaminių kokybės ir patikimumo. Pasaulinė konkurencija yra labai stipri. Todėl tokių patalpų kompleksas buvo būtinas siekiant efektyviai konkuruoti pasaulio lazerių rinkoje”, - pranešime spaudai cituojamas „Šviesos Konversijos“ direktoriaus pavaduotojas dr. Donatas Podėnas.

Apie 90-95 proc. įmonės produkcijos yra eksportuojama. Lietuvoje „Šviesos Konversijos” gaminiai naudojami dažniausiai tik moksliniams tyrimams.

Praėjusiais metais bendrovės apyvarta sudarė 65,5 mln. Lt, 2012 m. - 49,5 mln. Lt. Bendrovės duomenimis, ypač išaugo femtosekundinių lazerių „PHAROS”, skirtų mikro-apdirbimui ir moksliniams tyrimams, pardavimai. Būtent „PHAROS” lazerių tobulinimui, gamybai ir naujų prietaisų kūrimui prireikė didesnio specializuotų patalpų kiekio ir didesnio ploto sandėlių.

Įmonės kuriami lazeriai naudojami mikro-elektronikoje, medicinoje ir moksliniuose tyrimuose. Naujasis pastatų kompleksas yra unikalus Lietuvoje ir Baltijos valstybėse.

Planuojama, kad naujajame pastate galės dirbti 130-150 darbuotojų, pernai įmonėje buvo įdarbinti apie 30 įvairių sričių specialistų.

Įmonėje iš viso dirba 109 darbuotojai. Iš viso Lietuvoje veikia 14 lazerius gaminančios įmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)