Savaime suprantama, tiek neištvertų joks žmogus. Tačiau gigantiškieji lygiakojai (angl. – giant isopode, lot. bathynomus giganteus) su žmonėmis ir nekonkuruoja. „Gelmių maitėdomis“ vadinamos vėžiagyvių rūšies atstovas „Toba“ akvariume (Japonija) buvo rastas negyvas praėjusį penktadienį, vasario 14 d.. Sutvėrimas niekuo nesimaitino daugiau kaip penkerius metus, nors šiaip šios rūšies gyvūnai yra nepaprastai rajūs.

Gigantiškieji lygiakojai yra keistokai – vėdarėliais (angl. – woodlouse) – vadinamų sutvėrimų artimi giminaičiai. Iš esmės, pagrindinis skirtumas tik toks, kad vėdarėliai gyvena sausumoje (drėgnuose rūsiuose, šiltadaržiuose) ir kvėpuoja atmosferos oru.

Šis egzempliorius, skirtingai nei kiti devyni tame pačiame akvariume laikomi lygiakojai, turėjo pravardę – jis buvo vadinamas „Numeriu 1“. Paskutinį kartą „Numeris 1“ vakarieniavo 2009 m. sausį. Tačiau net ir paskutinė vakarienė buvo asketiška: žmogaus dilbio dydžio vėžiagyvis vienas pats sudorojo vos apie 50 gramų atlantinės skumbrės.

„Numerio 1“ šeimininką Takeya Moritaki augintinio bado streikas gerokai nustebino. Keistą sprendimą priėmęs vandens gyvis kartais nežinia kodėl apsimesdavo ėdąs ir žiauturais bei priekinėmis kojomis judindavo akvariumo vandenyje buvusį maistą, tačiau jo niekada nenurydavo.

T. Moritakis ruošė „Numeriui 1“ eilinę skumbrę. Tačiau gigantiškasis lygiakojis į jauką visiškai nereagavo ir nė nesukrutėjo. Supratus, kad kažkas ne taip, „Numeris 1“ skubiai iškeltas iš akvariumo. Tada ir buvo konstatuota mirtis. Iš viso šis gyvis badavo penkerius metus ir 43 paras. Atlikus gyvūno autopsiją, jokios kitos mirties priežasties (liga, sužeidimas ar pan.) nenustatyta.

Pranešama, kad tai yra ilgiausias badavimo laikotarpis, kokį yra ištvėręs kuris nors mūsų planetos gyvūnas. Badavimo pasaulio rekordininko kūnas užšaldytas: bus mėginama išsiaiškinti, kodėl jis į burną nė trupinio neėmė net penkerius metus.

Į „Toba“ akvariumą iš Meksikos įlankos „Numeris 1“ atvyko 2007 m. rugsėjį. Tada jo „ūgis“ buvo 29 cm, o svėrė jis kilogramą.

Krevetėms ir krabams giminingi gigantiškieji lygiakojai veisiasi šaltose, giliose Atlanto, Ramiojo ir Indijos vandenynų gelmėse.

Šiame vaizdo siužete užfiksuotas „Numerio 1“ šeimininko mėginimas palepinti savo augintinį žuvimi. Tačiau padaras su ja tik pažaidė – viskas tuo ir užsibaigė.