Kitą krovinio dalį sudaro maistas bei buities prekės, reikalingos astronautams gyventi TKS, bei kosminės stočiai prižiūrėti bei atnaujinti reikalinga įranga.

„Krovinyje kiekvienas įgulos astronautas ras ir nedidelį siurprizą sau. Tiesa, Kalėdines dovanas jau reikėtų keisti Valentino dienos atvirutėmis, bet nujaučiu, kad astronautai ir dabar liks siurprizu patenkinti,“ – spaudos konferencijoje prieš startą juokavo bendrovės „Orbital Sciences“ viceprezidentas Frankas Culbertsonas. Jis patikino, kad siurprizai astronautams – sena amerikiečių kosmoso industrijos tradicija.

F. Culbertsonas neatskleidė, kokie tai siurprizai, tačiau paminėjo, kad astronautams palepinti be kita ko gabenama ir šviežių vaisių.

Dovanų astronautai iš tiesų nusipelnė, nes Kalėdas praleido dirbdami atvirame kosmose – taisė stoties aušinimo sistemos gedimus, dėl kurių neįvyko raketos startas pirmą kartą gruodžio pabaigoje.

Šiuo „Cygnus“ reisu taip pat gabenami 23 vyresniųjų klasių mokinių eksperimentai, kurie atrinkti konkurso būdu. Mokiniai ir studentai su TKS kamera fotografuos žemę, per nuotolį tirs sferos judėjimą, skysčių dinamiką ir kapiliarinius reiškinius nulinės gravitacijos sąlygomis.

Kiti gabenami moksliniai eksperimentai nulinės gravitacijos sąlygomis kurs naujus antibiotikus (jų gabenama net 120 rūšių!), stebės skruzdžių elgesį ir darys išvadas apie smegenų veikimo pokyčius kosminėmis sąlygomis. Nulinėje gravitacijoje ląstelės ir bakterijos dauginasi visomis kryptimis vienodai, nes nėra Žemės traukos, ir tai leidžia mokslininkams kurti produktus, kurie būtų neįmanomi ant žemės.

Su dviem lietuviškais palydovais į kosmosą pakils ir dar 31 mažasis palydovas – tai yra didžiausia mažųjų palydovų misija istorijoje.

Per 15 veikimo metų Tarptautinėje kosminėje stotyje atlikta per 1.500 mikrogravitacijos, biologijos, fizikos, žemės stebėjimo bei edukacinių eksperimentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)