Buvo atliktas tyrimas, kurio metu mokslininkai pelėms išvystė sąlyginį refleksą – susiejo apelsino kvapą su papurtymu elektra. O tiriamųjų pelių vaikai bei jų anūkai, reaguodami į tą patį aromatą, smarkiai nerimavo – baimės ženklas – nors jie šio aromato nebuvo uostę anksčiau. Be to, palikuonys apelsinų kvapui aptikti paskyrė daugiau neuronų nei jų tėvai, su apelsinų kvapo ir elektros sąsaja susipažinę tiesiogiai.

Tyrimo autoriai Brianas Diasas ir Kerry Ressleris iš Emorio universiteto (JAV) turėjo teoriją, jog šią baimės žinutę galėjo pernešti spermatozoidai. Į spermatozoido ląstelių DNR galėjo būti įrašytos šios baimės asociacijos: genas, koduojantis molekules, atsakingas už apelsinų žiedų kvapo aptikimą, galėjo palikti cheminį atspaudą gyvūne, kas savo ruožtu galėjo pakeisti jo elgesį.

Informacija atkeliaujanti iš tėvų patirčių gali būti svarbi išlikimui. Žinojimas, jog, pavyzdžiui, tam tikras kvapas signalizuoja būsimą nemalonią situaciją, gali padėti gyvūnams jos išvengti. Autoriai savo tyrimų ataskaitoje rašė, jog protėvių patirtis gali daryti įtaką gyvūnams, tuo pačiu ir žmogaus smegenims bei jo elgesiui.

Visą tyrimą galima perskaityti čia.