Ši kelionė užbaigė labiausiai aptarinėjamą Rusijos surengtos olimpinės ugnies nešimo estafetės etapą prieš ateinantį vasarį Juodosios jūros kurorte vyksiančias žaidynes.

Rusijos kosmonautas Fiodoras Jurčichinas, JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) astronautė Karen Nyberg bei italas Luca Parmitano nusileido kosmine kapsule „Sojuz“, kuri palietė žemę 2 val. 49 min. Grinvičo (4 val. 49 min. Lietuvos) laiku šerkšnu pasidengusiose Kazachstano stepėse.

Deglas, kuris liko neuždegtas per visą kelionę į kosmosą dėl saugumo priežasčių, per nusileidimą buvo saugiai supakuotas, o iš paketo jį išėmė vienas Rusijos kosminės agentūros „Roskosmos“ darbuotojas.

„Štai deglas!“ – pareiškė pareigūnas, laikydamas jį prieš kameras, prieš įteikdamas kosmoso veteranui ir „Sojuz“ kapitonui F.Jurčichinui, kuris sėdėjo šypsodamasis, užklotas mėlyna antklode netoli „Sojuz“.

Jis nusiėmė pirštines ir trumpai palaikė 1,8 kilogramo sveriantį beveik metro ilgio deglą, pozuodamas nuotraukoms ir kalbėdamasis su medicinos darbuotojais.

Keliomis minutėmis vėliau K.Nyberg ir L.Parmitano, kuriam šis skrydis į kosmosą buvo pirmasis, buvo ištraukti iš kapsulės, nusileidusios ant šono.

Visi trys įgulos nariai trumpai pasėdėjo saulėje, apsupti medicinos darbuotojų ir Rusijos bei Sočio olimpiados vėliavų, o vėliau buvo perkelti į šildomą medicinos palapinę pirminiams sveikatos patikrinimams, kur taip pat persirengė.

Kapsulė atliko „nepriekaištingą nusileidimą“ ir palietė žemę tiksliai numatytu laiku numatytos zonos centre, pareiškė NASA televizijos komentatorius.

„Įgula jaučiasi gerai“, – sakoma „Roskosmos“ pranešime.

Kiti šeši TKS įgulos nariai – trys rusai, du amerikiečiai ir japonas – liko orbitinėje stotyje, kuri iki „Sojuz“ nusileidimo pirmadienį buvo sausakimša, kai įgula buvo padidėjusi iki devynių narių. Praeitą savaitę jie visi surengė retą spaudos konferenciją iš kosmoso.

Rusija pasiuntė olimpinį deglą į keturių dienų kosminę misiją praeitą ketvirtadienį, ir netgi jį iškėlusi raketa buvo papuošta olimpiniais logotipais.

Kosmonautai Olegas Kotovas ir Sergejus Riazanskis šeštadienį jį išnešė į atvirą kosmosą, įspūdingai pozuodami TKS ir Žemės rutulio fone bei užbaigdami deglo nešimo estafetę per misiją, kurią tiesiogiai galėjo stebėti žmonės visame pasaulyje ir kurios vaizdas buvo netgi rodomas ekranuose Niujorko Taimso aikštėje.

Būtent šiuo kosmose pabuvusiu deglu bus įžiebtas fakelas Sočyje per vasario 7-ąją vyksiančią žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją, pranešė pareigūnai.

Rusija surengė įspūdintą olimpinės ugnies nešimo ceremoniją, pasiųsdama deglą į visus savo regionus, taip pat į Šiaurės ašigalį, kur jį nugabeno atominis ledlaužis.

Estafetėje, kuriai nepašykštėta lėšų, dalyvavo daug vyriausybės pareigūnų, garsenybių ir olimpinių čempionų. Olimpinę ugnį taip pat planuojama nugabenti į giliausio pasaulyje gėlavandenio Baikalo ežero dugną ir aukščiausią Europos viršukalnę – Elbrusą.

Rusija, laimėjusi kovą dėl teisės organizuoti 2014-ųjų žiemos olimpiadą, kuriai daug dėmesio skiria prezidentas Vladimiras putinas, olimpines žaidynes rengs pirmąjį kartą nuo 1980-ųjų vasaros olimpiados Maskvoje, kurią dalis Vakarų šalių boikotavo dėl Sovietų Sąjungos invazijos į Afganistaną.

Nors deglo išnešimas į atvirą kosmosą neturėjo precedento, anksčiau JAV erdvėlaiviai „Space Shuttle“ buvo nuskraidinę į TKS olimpinius deglus prieš 1996-ųjų vasaros žaidynes Atlantoje ir 2000-ųjų Sidnėjaus olimpiadą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)