Šio pranešimo metu, palydovo stebėjimo duomenimis, jis buvo nusileidęs į mažesnį nei 100 kilometrų aukšti virš Žemės, t.y., žemiau Karmano linijos, kuri yra vadinama oficialia Žemės ir kosmoso riba.

Ryte savo oficialiame pranešime ESA skelbė: „GOCE palydovas į Žemės atmosferą grįžo skriedamas orbita iš šiaurės į pietus - jo kelias driekėsi virš Sibiro, Ramiojo vandenyno vakarų, Indijos vandenyno rytų ir Antarktidos. Kaip ir tikėtasi, palydovas subyrėjo viršutiniuose atmosferos sluoksniuose ir žalos žmonėms nepridarė“.

Numatytame palydovo kelyje paskutinio apskridimo aplink planetą metu buvo Brazilija, Atlanto vandenynas, rytinė Kanados dalis, Arkties vandenynas, rytinė Rusijos dalis, Korėjos pusiasalis, Filipinai, Indonezija, Australijos vakarinė pakrantė ir Antarktida, o vėliau vėl būtų pasiekta Pietų Amerika.

Ugninga palydovo kelionės pabaiga įvyko tiksliai pagal preliminarią kosmoso agentūros prognozę – jau praėjusios savaitės ketvirtadienį buvo skelbiama, kad palydovas veikiausiai nukris sekmadienį vakare ar naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Prognozuota, kad planetos paviršių gali pasiekti 25-45 vieną toną sveriančio aparato gabalai, sunkiausias jų gali sverti net 90 kilogramų.

GOCE kuras baigėsi maždaug prieš pusantros savaitės, nuo tada jo atstumas iki planetos paviršiaus per parą mažėjo maždaug po 4 kilometrus. Praėjusį trečiadienį jis virš planetos sukosi 180 km aukštyje ir planetą apsukdavo per 88 minutes. Jo orbita keliauja beveik tiesiai virš abiejų ašigalių, o sukantis planetai jis kuriuo nors metu praskrenda virš praktiškai bet kurios mūsų planetos vietos.

Patikslintus duomenis apie galimą palydovo kritimo vietą ESA atstovai pažadėjo pranešti kai tik bus turima tokia informacija.
Europos kosmoso agentūros (ESA) misijos GOCE
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)