„Kosmonautai atidarė išėjimo liuką, įtaisė apsauginį žiedą, kuris neleis netyčia užsidaryti liukui“, – sakė Skrydžių valdymo centre esantis agentūros „Interfax“ korespondentas.

Per Rusijos televiziją parodyta, kaip O. Kotovas laiko dešine ranka neuždegtą deglą, o jo bendražygis S. Riazanskis vaizdo kamera užrašo šį istorinį įvykį.

Jiedu turės atlikti visą virtinę veiksmų, surengti olimpinės ugnies estafetę.

„Išlipsiu pirmasis su vaizdo kamera rankoje ir kitokia fotografijos įranga, – anksčiau ruošdamasis žygiui nurodė S. Riazanskis. – Tuomet Olegas išlįs su deglu, o aš jį filmuosiu. Po to susikeisime – jeigu jis leis man palaikyti deglą.“

O. Kotovui šis išėjimas į atvirą kosmosą yra ketvirtas, o S. Riazanskiui – pirmas.

Pagal programą abu kosmonautai maždaug valandą atvirame kosmose atliks kai kuriuos planuotus darbus, pertraukose pozuodami su deglu ir fotografuodamiesi.

Atgal į stotį olimpinis deglas bus įnešta apie 19 val. 53 min. Maskvos (17 val. 53 min. Lietuvos) laiku.

Likę viduje kolegos fotografuos juos pro iliuminatorius.

Kai deglas bus jau viduje, kosmonautai dar kurį laiką dirbs atvirame kosmose; pagal planą – iki 24 val. 09 min. Maskvos (22 val. 09 min. Lietuvos) laiku.

Rusija nešykštėjo lėšų, reklamuodama artėjančias Sočio olimpines žaidynes – pirmąją šios šalies organizuojamą olimpiadą nuo 1980-ųjų Maskvoje rengtų vasaros žaidynių, kurias boikotavo Vakarų šalių blokas dėl Sovietų Sąjungos karinės invazijos į Afganistaną.

Plunksnos pavidalo sidabrinės ir raudonos spalvų taikos bei draugystės simbolis jau buvo pasiųstas į Šiaurės ašigalį Rusijos atominiu ledlaužiu. Be to, deglą dar planuojama nugabenti į Baikalo, giliausio gėlavandenio ežero, dugną.

Visos šios pastangos daugelio laikomos ne itin subtiliomis prezidento Vladimiro Putino vyriausybės užuominomis apie Rusijos ambicijų mastą ir jos gamtos turtus.

Tačiau visa tai nublanksta prieš pasididžiavimą, kuris Rusijoje reiškiamas dėl to, kad olimpinis deglas buvo nuskraidintas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) beveik tokia pačia raketa, kuria 1961 metais skrido Sovietų Sąjungos kosmonautas Jurijus Gagarinas, tapęs pirmuoju į kosmosą pakilusiu žmogumi.

„Nugabenti olimpinį deglą į kosmosą – tai galime tik mes“, – vienas Rusijos valstybinės televizijos pranešėjas gyrėsi ketvirtadienį per tiesioginę kosminio laivo „Sojuz“ starto transliaciją.

Šis drąsus pareiškimas nebuvo visiškai teisingas: olimpinis deglas jau yra pabuvojęs TKS prieš 1996-ųjų vasaros olimpiadą Atlantoje ir 2000-ųjų Sidnėjaus olimpiadą.

Tačiau dar niekada jis nebuvo išneštas į atvirą kosmosą.

Rusijos kosmoso programos pareigūnai pažymėjo, jog dėl saugumo priežasčių deglas nebus uždegtas TKS viduje. Tuo tarpu atvirame kosmose deglas negalėtų liepsnoti, nes ten nėra deguonies.

„Neblogas sumanymas“

Rusija iš pradžių svarstė nugabenti į TKS olimpinę ugnį, degančią specialiame žibinte.

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ pareigūnas Vitalijus Davydovas inicijavo šiuos debatus, 2011 metais pareiškęs, kad pasiųsti olimpinę ugnį į orbitinę stotį „yra neblogas sumanymas, teoriškai įmanomas“.

Tačiau galiausiai aukštesnio rango Rusijos pareigūnai nusprendė, kad skraidinti ugnį raketa „Sojuz“, pripildyta daugybe tonų sprogaus kuro, nėra pats protingiausias pasirinkimas.

Pagal tarptautinių partnerių priimtas TKS veiklos taisykles taip pat draudžiama uždegti ugnį pačioje orbitinėje stotyje, nes liepsna naudoja ribotus deguonies išteklius, reikalingus įgulai.

Kita vertus, neuždegto deglo išnešimas į atvirą kosmosą sulauks papildomo žinomumo, kai bus tiesiogiai transliuojamas dideliame ekrane Niujorko Taimso aikštėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)