Kapsulė, dar vadinama automatine krovinių perkėlimo priemone ATV (Automated Transfer Vehicle), į kurią buvo prikrauta apie šešios tonos šiukšlių ir atliekų, susidariusių orbitinėje stotyje, sudegė virš negyvenamos zonos Ramiojo vandenyno pietuose 12 val. 4 min. Grinvičo (14 val. 4 min. Lietuvos) laiku, sakoma agentūros pranešime.

Kapsulė „Albert Einstein“ atsiskyrė nuo TKS pirmadienį ir atsidūrusi saugiu atstumu nuo stoties įjungė variklius, kurie nukreipė šį aparatą kristi į Žemės atmosferą, kurioje jis visiškai suiro, kaip ir buvo planuota.

„Albert Einstein“ atliko virtinę atsargių manevrų, prieš nerdamas (į atmosferą) po stotimi, kad astronautai galėtų stebėti kosminio aparato fragmentaciją viršutiniuose atmosferos sluoksniuose, rinkdami unikalią informaciją apie grįžimo fiziką“, – pridūrė ESA.

Ketvirtoji Europos ATV kapsulė buvo paleista į orbitą iš Kuru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje birželio 10-ąją, o po dešimties dienų susijungė su TKS.

Dviaukščio autobuso dydžio aparatas nugabeno į stotį rekordinės masės – apie 7 tonų – krovinį: maisto, degalų, vandens, deguonies, medžiagos moksliniams eksperimentams ir specialių dovanėlių įgulai.

Priešpaskutinėje ESA kapsulėje beveik 20,2 tonos krovinys buvo iki šiol sunkiausias kada nors iškeltas raketos nešėjos „Ariane“. Be to, į ją buvo sukrauta stotyje susidariusių atliekų, kurių kiekis buvo iki šiol didžiausias, pažymėjo agentūra.

Ši ATV buvo 10 metrų ilgio ir 4,5 metro skersmens.

Vienas jos uždavinių buvo iškelti į aukštesnę orbitą TKS, kuri nuolat artėja prie Žemės dėl labai išretėjusios atmosferos stabdomojo poveikio.

Fiziko Alberto Einsteino vardu pavadinta kapsulė tęsė ESA tradiciją: ankstesnės trys kapsulės buvo pavadintos kitų mokslo guru vardais – Jules'o Verne'o, Johanneso Keplerio ir Edoardo Amaldi.

Kitais metais į TKS tikimasi nuskraidinti paskutinę iš ATV serijos kapsulių, pavadintą Didžiojo sprogimo teorijos tėvo Georges'o Lamaitre'o vardu.

„ATV „Georges Lemaitre“ jau atplukdyta laivu į Europos kosmodromą Prancūzijos Gvianoje, – pranešė ESA. – Krovinių krovimas į sandariuosius modulius prasidės ateinančių metų kovą. ATV-5 moduliai vėliau bus sujungti ir užkelti ant raketos nešėjos „Ariane“, ruošiamos paleisti birželio pabaigoje.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)