Kodėl šis narkotikas toks svarbus? Viena iš priežasčių – jis labai sparčiai plinta Rusijoje, JAV ir, tikėtina, jau pasiekė Lietuvą. Ir, nepaisant siaubingo susižavėjusių šiuo narkotiku likimo (pradėjus vartoti „krokodilą“ narkomanui belieka vos 2-3 metai gyvenimo), vis atsiranda susigundančių „krokodilo“ pigumu.

Bet kodėl tiksliai „krokodilas“ supūdo narkomanų galūnes?

Animalnewyork.com tinklaraštininkas, pasivadinęs „Backdoor pharmacist“, aiškina, jog cheminiu požiūriu pagrindinis „krokodilo“ komponentas yra dezomorfinas. Tai – dar ketvirtame praėjusio amžiaus dešimtmetyje patentuotas opioidas, tuomet pardavinėtas „Permonid“ pavadinimu. Jo poveikis yra 10 kartų stipresnis nei morfino, o kai kurie iš dezomorfino gauti junginiai yra dar stipriau veikiantys. Tikriausiai dezomorfinas taip ir būtų išnykęs bei užmirštas, jeigu ne faktas, kad jis yra gaunamas iš kodeino, kurio nesudėtinga gauti Rusijoje: kodeino yra Rusijoje be recepto parduodamų vaistų sudėtyje.

Matyt, kažkoks chemiko išsilavinimą universitete įgijęs narkotikų mėgėjas pasigilino į dezomorfino sintezės mechanizmą ir suprato kaip paprasta jo pasigaminti. Sintezės mechanizmo patentai yra atviri. JAV registruotas patentas 1980972 A aprašo originalųjį dezomorfino sintezės receptą. Tačiau šį receptą patobulinus, nukirtus keletą kampų, pavyko rasti „gatvinių“ pakaitalų sunkiai gaunamiems arba kontroliuojamiems junginiams – receptas buvo „patobulintas“ tiek, kad kiekvienas narkomanas gali pats pasigaminti sau dozę.

Ingredientų sąrašas yra labai neilgas: du paprasti kiekvienoje vaistinėlėje ir virtuvėje esantys ingredientai (šiame straipsnyje jų pavadinimai nebus nurodomi), benzinas, kodeino tabletės, be recepto pardavinėjamos vaistinėje, vamzdžių valiklis, acetonas, akių lašai ir prometazinas. Sąraše akivaizdžiai išsiskiria prometazinas. Jis su kodeinu sudaro labai nemalonią porelę. Mat prometazinas ir kiti vaistai nuo pykinimo, kaip difenhidraminas, stiprina (potencijuoja) opioidų poveikį. Bet dėl to paties prometazino 2008 metais buvo kilęs triukšmas, kuomet pacientei per klaidą jo buvo sušvirkšta tiesiai į arteriją. Moters rankos audinys žuvo, gangrenavo, o galūnę teko amputuoti.

Be recepto pardavinėjamas kodeinas yra kita problemos pusė. Tai nėra grynas kodeinas – tose pačiose tabletėse dar yra ir paracetamolio, ir kofeino arba difenhidramino bei kitų veikliųjų medžiagų. Nepamirškime ir pačios cheminės reakcijos bei jos vykdymo sąlygų. Akivaizdu, kad visais atvejais naudojami švarių cheminių medžiagų pakaitalai. O gaunamas dezomorfino kiekis, lyginant su panaudotomis medžiagomis, yra menkas. Galima netgi kelti klausimą – o kokią dalį svaiginančio „krokodilo“ poveikio sukelia ne dezomorfinas, bet kiti opioidai, susidarę šios nekontroliuojamos reakcijos metu?

Daugiausiai problemų kelia įvairiausios priemaišos. Reakcijos pradžioje narkomanai stengiasi išskirti kodeiną. Bet vėliau nė nebandoma daryti jokių praplovimų ar ekstrahavimų: tiesiog užmaišoma košė makalošė. Gauto reakcijos produkto pH yra pernelyg žemas injekcijoms, jis yra per daug užterštas vandenilio jodidu. Tokios injekcijos sukeliamas skausmas turėtų būti nepakeliamas, dūrio vietoje įvyksta cheminis nudegimas, iš kaulų ištraukiamas kalcis, o galų gale sukeliama audinių nekrozė ir surandėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)