Likus kelioms savaitėms iki kasmetinio rudens periodo, kai vandenynas vėl užšąla, vientisas ledo sluoksnis, savo dydžiu viršijantis pusę Europos, jau driekiasi nuo Kanados salų iki Rusijos šiaurinių krantų.

Šiaurės vakarinė perėja iš Atlanto į Ramųjį vandenyną sukaustyta ledo buvo ištisus metus. Daugiau kaip 20 jachtų, planavusių per ją plaukti, liko įstrigusios leduose. Apsisukti buvo priverstas ir vienas kruizinis laivas, ketinęs plaukti šiuo keliu.

Kai kurie garsūs mokslininkai dabar mano, kad pasaulyje prasideda vėsimo periodas, kuris turėtų trukti iki šio šimtmečio vidurio. Toks procesas reikštų, kad kompiuterinės prognozės dėl katastrofiško pasaulinio atšilimo buvo pavojingai klaidingos, pažymi „The Daily Mail“.

Jungtinių Valstijų klimato ekspertė Judith Curry teigė, kad ledėjimo procesai per artimiausius penkerius metus bus svarbūs tiek norint suprasti klimato pokyčius, tiek formuojant ateities politiką.

„Arkties ledas – tai indikatorius, kurį reikia stebėti“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)