Gandrų patelę Donną ornitologai stebėjo ilgiausiai iš visų kitų paukščių. Jos žūtis patvirtino anksčiau žinotą tiesą, kad elektros perdavimo linijos yra pavojingos šiems gracingiems paukščiams.

Gandrų kelionių stebėjimo projekto "Gandrai be sienų" vadovas Wimas van den Bossche'as sakė, kad Donos gyvenimas buvo stebimas net 2033 dienas - nuo jos pirmosios rudeninės migracijos. Per tiek laiko surinkta daug unikalios informacijos apie gandrus.

Šiemet, pakilusi iš savo žiemojimo vietos Ispanijos pietuose, ji leidosi į Kalvadoso regioną Prancūzijoje, kur kovo 5 dieną ir krito negyva po elektros perdavimo linija netoli Senos upės žiočių. Šis paukštis buvo kilęs iš Belgijos.

Baltieji gandrai įveikia didžiulius nuotolius. Kai kurie iš Europos, kur vasarą peri vaikus, atskrenda net iki Afrikos pietų. Deja, dažniausiai baltieji gandrai žūva būtent nuo elektros srovės.

Iki pusės tonos sveriantys gandralizdžiai taip pat kelia galvos skausmą energetikams. Gandrai gana dažnai krauna lizdus ant elektros linijų atramų, tuo sukeldami trumpąjį jungimą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją