Liepos 2-ąją Rusijos kosmoso programą ištiko viena iš didžiausių nesėkmių pastaraisiais metais, kai viena raketa „Proton M“, turėjusi iškelti į orbitą du navigacijos palydovus, sprogo tuojau po starto. Tuomet buvo sustabdyti visi skrydžiai, kol bus atliktas tyrimas.

„Pirmasis paleidimas įvyks, kai būsime atlikę visus būtinus suplanuotus darbus – preliminariai tai įvyks rugsėjį“, – Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovo pavaduotoją Aleksandrą Lopatiną cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Tiksli būsimojo starto data priklausys nuo naujausią avariją tiriančios komisijos rekomendacijų, pridūrė jis. Komisija jau nurodė, kad „Proton M“ sprogo dėl netinkamai sumontuotų greičio ir krypties jutiklių.

Tuo tarpu „Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas sakė, kad per pirmąjį atnaujintą skrydį „Proton M“ iškels užsienio palydovą.

Raketos „Proton M“ Rusijoje yra dažniausiai naudojamos iškeliant į orbitą komercinius palydovus. Naujausia avarija papildė virtinę nesėkmių per pastaruosius dvejus metus surengtas nepilotuojamas misijas, smarkiai aptemdžiusių Maskvos kosminės programos reputaciją.

Jungtinėms Valstijoms baigus savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių eksploataciją, Rusija šiuo metu yra vienintelė šalis, galinti skraidinti žmones į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).