Moksliniuose forumuose ir specializuotuose žurnaluose vis dažniau kaip alternatyva evoliucijos teorijai pateikiamas dirbtinio pasaulio sukūrimo modelis, teigiantis, kad gyvybės formų įvairovę Žemėje lėmė kažkokio nežinomo aukštesnio proto įsikišimas.

Nūnai kone visuotinai yra pripažįstama evoliucijos teorija, kuri paplito prieš 145 metus, kai Charlesas Darwinas paskelbė perversmą biologijoje padariusį veikalą "Rūšių atsiradimas natūraliosios atrankos būdu, arba Pranašesnių veislių išlikimas kovoje dėl būvio" (Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life).

Tačiau naujoji teorija, remiama saujelės biologų ir akademiniam ratui nepriklausančių veikėjų, darvinistus privertė užimti gynybines pozicijas ir tuo pačiu padrąsino konservatyvias krikščionių grupes, pasak kurių, evoliucijos teorija prieštarauja bibliniam mokymui apie Dievo kūriniją.

Evoliucijos šalininkai naująją teoriją vadina mokslinio pagrindo neturinčia politikos ir religijos mišraine.

"Jos pagrindą sudaro krikščionių religinis judėjimas", - teigė Pietryčių Luizianos universiteto filosofijos mokslų habilituota daktarė profesorė Barbara Forrest, laikoma aršiausia protingo gyvybės sukūrimo kritike.

Tačiau šio mokymo rėmėjai tvirtina, kad evoliucijos teorija bejėgė atsakyti į kai kuriuos opius klausimus apie tam tikrų gyvybės formų atsiradimą.

"Mokslas nedaro pažangos neigdamas tai, kas bado akis", - sako Pensilvanijos Lehigh'o universiteto biochemijos profesorius Michaelas Behe'as, aistringai ginantis dirbtinio gyvybės sukūrimo idėją.

Dirbtinio gyvybės sukūrimo teorija teigia, kad tam tikrų gyvuosiuose organizmuose randamų darinių, pavyzdžiui, bakterijų žiuželių ar kai kurioms vaisinių muselių rūšims būdingų papildomų sparnelių, kilmės neįmanoma paaiškinti remiantis darvinistiniais natūraliosios atrankos ir neapibrėžtojo kintamumo principais.

Pasak M.Behe'o, žiuželių sandara ir įvairūs ląstelėse aptinkami "mechanizmai" negalėjo išsirutulioti iš kitų gyvybės formų. Akivaizdu, kad jie buvo sukurti kaip ir pelėkautai ar rankinis laikrodis, teigia mokslininkas, tačiau nutyli, kas tai padarė.

Vis dar didžiumą mokslininkų sudarantys darvinistai tvirtina, kad M.Behe'as ir jam prijaučiantieji paprasčiausiai akcentuoja dar neišaiškintus dalykus ir prieina prie išvados, esą juos sukūrė aukštesnis intelektas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją