Žinoma, tikrosios mumijos – brangios ir labai lengvai pažeidžiamos. Be to, kažkaip ir nejauku būtų: juk tai – miręs žmogus.

Bet mes juk gyvename virtualybės laikais!

Švedijos Viduržemio muziejus (šved. Medelhavsmuseet) šiuo metu skaitmenizuoja savo Egipto kolekciją ir tikisi virtualią paslaugą pasiūlyti kitų metų pavasarį. Kuratoriai tikisi, kad tai padės lankytojams lengviau suprasti senovės Egipto žmonių gyvenimą.

Muziejus nuskenuos ir sukurs šešių mumijų modelius – tam naudojama vadinamoji realybės fotografavimo (angl. reality capture) technologija, kai aukštos rezoliucijos trimačiai modeliai kuriami sujungiant duomenis tiek iš paprastų, tiek iš rentgeno nuotraukų.

„Siekiame, kad trimatis skaitmeninimas ir interaktyvi vizualizacija taptų nauja muziejų tradicija“ – teigia Thomas Rydellis iš Švedijos Interaktyvumo instituto (angl. Interactive Institute), – „Šiame projekte dirbame su mumijomis, bet tie patys metodai gali būti taikomi ir kitose srityse, kaip gamtos mokslų objektai ar istoriniai artefaktai.“

Muziejaus lanktyojai galės priartinti vaizdą iki tiek, kad matytų smulkiausias detales – pavyzdžiui, skaptavimo žymes sarkofage. Taip apt bus galima virtualiai išvynioti mumiją, kad pamatyti, kokie objektai slypi balzamuoto kūno viduje.

„Mes galime sukurti tikrą skaitmeninę mumijos kopiją, kuria galima būtų dalintis su kitais muziejais ar naudoti moksliniams tyrimams“ – pasakoja T. Rydellis.

Šis projektas įgyvendinamas bendradarbiaujant Švedijos vizualistikos tyrinėtojams ir Stokholmo Viduržemio muziejaus ir dviejų technologijų kompanijams – „Autodesk“ ir „Faro“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)