„Yra problemų dėl vienos antenos, esančios (navigacijos) sistemoje „Kurs“ ir padedančios navigacijai“, - sakė naujienų agentūrai „Interfax“ Vitalijus Lopota, rusų erdvėlaivį konstravusios kosmoso tyrimų korporacijos „Energija“ prezidentas.

JAV kosmoso tyrimų agentūra NASA tinkle „Twitter“ pranešė, kad „jau orbitoje antena, padedanti navigacijai (aparate) „Progress“, neišsiskleidė; Rusijos skrydžių kontrolieriai vertina, kaip (tai) sutaisyti“.

Bet V. Lopota pabrėžė, kad krovininis erdvėlaivis „Progress“, kuris trečiadienį pakilo iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane, penktadienį, kaip planuota, dar gali prisijungti prie TKS.

„Net jeigu antena neišsiskleis, mes vis tiek galėsime priartėti (prie TKS) per 200 metrų ir atlikti automatinį prisijungimą“, - sakė „Energijos“ vadovas.

Neįvardintas šaltinis skrydžių kontrolės centre Maskvoje naujienų agentūroms pranešė, kad kosmonautikos pareigūnai ne itin būgštauja, jog ši nesėkmė gali pakenkti anksčiau beveik nepriekaištingai rusų kosmoso programos reputacijai.

„Tokių incidentų būta ir anksčiau. Niekas to ypatingai nesureikšmina“, - sakė pareigūnas.

„Pamėginsime išskleisti anteną, kai („Progress“) pradės kitą ratą orbitoje“, - kalbėjo jis.

Rusijos kosminę programą įdėmiai stebi kitos kosmines programas vykdančios valstybės, nes JAV 2011 metais užbaigus savo erdvėlaivių programą, rusų erdvėlaiviai yra vieninteliai, gabenantys astronautus į TKS.

Tačiau Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ pastaraisiais metais susidūrė su virtine problemų, tarp kurių yra 2011 metų rugpjūčio mėnesį įvykęs nešančiosios raketos „Sojuz“, kuri gabeno kitą krovininį erdvėlaivį „Progress“, sprogimą.