Tiesioginiame reportaže, kuris buvo transliuojamas Rusijos kosmoso agentūros "Roskosmos" tinklalapyje, buvo matoma, kaip raketa "Sojuz" 10 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku pakilo iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane, nešdama biologinių bandymų kapsulę ir šešis mažus palydovus.

Kapsulėje "Bion M" taip pat esama sraigių ir smiltpelių, taip pat augalų sėklų, augalų ir mikroorganizmų.

"Pirmiausiai siekiama nustatyti, kaip mūsų organizmai prisitaiko prie nesvarumo, ir suprasti, ką turime padaryti, kad užtikrintume, kad mūsų organizmai atlaikytų ilgus skrydžius", - raketų ir kosmoso centro CSKB-Progress departamento vadovas Valerijus Abraškinas sakė valstybinei televizijai.

Kruopščiai suplanuotas eksperimentas truks 30 dienų, o jam pasibaigus kapsulė grįš į Žemę ir nusileis parašiutu Rusijos centriniame Orenburgo regione gegužės 18 dieną.

Į nusileidimo vietą bus skubiai nugabenta mobilioji tyrimų laboratorija, siekiant kuo greičiau nustatyti gyvūnų organizmų reakciją į skrydį bei grįžimą į Žemę.

Kaip teigia valstybinė žiniasklaida, šis eksperimentas yra unikalus, kurio dar niekada nėra atlikusi jokia kita šalis.

Rusija seniai planuoja surengti skrydžių į Marsą. Tikimasi, kad šalis jau nuo 2030 metų galės pradėti statyti bazę Mėnulyje, iš kurios vyktų skrydžiai į Raudonąją planetą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)