"Nusileidimas įvyko!" - įsižiebė pranešimas ekranuose Rusijos skrydžių valdymo centre, iš kurio vaizdą tiesiogiai transliavo JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) internetinė televizija. Gelbėtojų komandos skubiai išvyko prie kapsulės, kurioje buvo JAV astronautas Kevinas Fordas ir du Rusijos kosmonautai - Olegas Novickis bei Jevgenijus Tarelkinas.

"Nusileidimo metu ir nusileidus įgulos nariai jautėsi normaliai; jų nuotaika gera", - Rusijos naujienų agentūros citavo skrydžių valdymo centro pranešimus.

Abiem Rusijos kosmonautams ši misija buvo pirmoji, o Kevinui Fordui, kuris buvo įgulos kapitonas - antroji.

Rusijos kosmoso agentūra "Roskosmos" patvirtino, kad kapsulė "Sojuz" nusileido 3 val. 5 min. Grinvičo (5 val. 5 min. Lietuvos) laiku.

"Nusileidimas buvo baigtas kaip planuota, - sakoma jos pranešime. - Įgula jaučiasi gerai. Ateinančiomis valandomis jie bus nugabenti į nuolatinę reabilitacijos po skrydžio vietą."

Nusileidimą, kurį iš pradžių planuota surengti penktadienį, teko parą pavėlinti dėl nepalankių orų, tačiau gelbėtojų sraigtasparniams teko skristi esant blogam matomumui dėl rūko ir didelio debesuotumo.

Nusileidusi "Sojuz" kapsulė stovėjo statmenai; reportaže rodyta, kaip keturi darbuotojai atidaro jos liuką, kad ištrauktų tris įgulos narius. Darbuotojai padėjo astronautams specialia šliuožykla nusileisti ant žemės, ant kurios jie nestovėjo nuo pernai spalio.

J.Tarelkinas iškėlė kumščius, sėdėdamas ant kapsulės krašto. Vėliau besišypsantys vyrai buvo apkloti antklodėmis ir ilsėjosi ant specialių šezlongų.

Po kelių minučių jie buvo įlaipinti į sraigtasparnį, kad nesušaltų žvarbiame ore, nes mažesnė nei įprasta gelbėtojų komanda, atskridusi beveik nulinio matomumo sąlygomis, neatsigabeno medicinos palapinės, sakė transliaciją komentuojantis NASA darbuotojas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)