Tikslas – skatinti Lietuvos ekonomikos augimą

Projekto vadovo prof. habil. dr. Juozo Lazutkos teigimu, šio projekto eigoje siekiama rengti kvalifikuotus specialistus, reikalingus biotechnologijų pramonei ir moksliniams tyrimams Lietuvoje vystyti, taip pat sudaryti sąlygas šios srities specialistams, ankščiau išvykusiems iš Lietuvos, grįžti atgal.

Siekiant užtikrinti aukščiausią mokslinių tyrimų lygmenį, mokslinei įrangai įsigyti projekte skirta 28 mln. Lt. Šiam tikslui jau panaudoti 22 mln. Lt, rašoma pranešime spaudai.

„Ši įranga realiai naudojama nuo 2010 m., taip pat ir verslo reikmėms“, - sakė projekto vadovas.

Vykdant projekto veiklas gauta 17 patentų (6 iš Lietuvos, 11 – iš JAV, Europos valstybių), taip pat mokslo grantų iš užsienio fondų ir tarptautinių programų - 14, 82 mln. Lt, iš Lietuvos institucijų - 42,124 mln. Lt. Šių lėšų dėka buvo sukurta 90 naujų etatų mokslininkams, į Lietuvą grįžo septyni pasaulinio pripažinimo sulaukę lietuviai mokslininkai, anksčiau dirbę tokiuose žinomuose mokslo centruose, kaip Harvardo universitetas, Merilendo universitetas, Helsinkio universitetas irk t.

„Kiti projekto tikslai - komercializuoti mokslinių tyrimų rezultatus, kuriant naujas įmones ir taip plečiant biotechnologijų pramonę Lietuvoje, teikti mokslinių tyrimų paslaugas tiek naujai besikuriančioms, tiek ir egzistuojančioms biotechnologijų įmonėms“, - pažymėjo prof. J. Lazutka.

Pasak jo, „vienas apčiuopiamų rezultatų – jau veikiančios keturios įmonės, kurias įsteigė Jungtinio gyvybės mokslų centro mokslininkai, pasinaudodami savo atliktų tyrimų rezultatais. Be to, atlikti ir atliekami 28 moksliniai tyrimai ir paslaugos verslo įmonių užsakymui, kurių bendra vertė 4,129 mln. Lt”.

„Jungtinio gyvybės mokslų centro padaliniuose (Biotechnologijos institute, Biochemijos institute ir Gamtos mokslų fakultete) sukurta daugiau nei 100 darbo vietų studentams, kuriose jie įdarbinami pagal darbo sutartis ir gali derinti studijas su realiu darbu pagal specialybę pasirinktoje srityje“, - pabrėžė projekto vadovas.

Vilniaus universiteto kartu su partneriais (Vilniaus Gedimino technikos universitetu, Biotechnologijos, Biochemijos ir VU Onkologijos institutais) įgyvendinamas projektas pradėtas 2010 m., o planuojamas baigti 2015 m. Jis finansuojamas Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų (lėšos iš ekonomikos skatinimo veiksmų programos) ir valstybės biudžeto lėšomis. Projekto tinkamų finansuoti išlaidų suma – 125 mln. 363 tūkst. Lt.

Garantuos naują kokybę mokslo plėtroje

Sparčiai vyksta ir Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (NFTMC) kūrimo darbai Saulėtekio slėnyje.

„Šis projektas garantuoja visiškai naują kokybę mokslo plėtroje, nes sukurs šiuolaikinę technologinę infrastruktūrą, kokios Lietuvos mokslas dar nėra turėjęs, laboratorijos bus aprūpintos naujausia moksline įranga“, - sakė projekto priežiūros grupės vadovas prof. Artūras Žukauskas. Jis pažymėjo, kad projektas iš esmės pagerins studijų kokybę ir suartins universitetines studijas, mokslinius tyrimus ir aukštųjų technologijų verslą. Šis projektas yra unikalus tuo, kad jo veiklose dalyvauja daugiau kaip trečdalis tarptautiniu mastu pripažinto Lietuvos mokslo potencialo.

„Beveik baigtas techninis 25 tūkst. kvadratinių metrų dydžio pastato projektas, iki šių metų balandžio pabaigos turėtų būti gautas statybos leidimas“, - teigė priežiūros grupės vadovas. Pasak jo, jau atnaujintos 24 mokslinės laboratorijos, sukurta daugiau nei 100 darbo vietų.

Įgyvendindamas projekto veiklas, nuo 2010 metų Vilniaus universitetas įvykdė mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros projektų už daugiau kaip 27,3 mln. Lt ir gavo verslo užsakymų už 2,9 mln. Lt,. Pagrindinis projekto partneris – Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) įvykdė projektų už daugiau kaip 24,2 mln. Lt, gavo verslo užsakymų už 7,2 mln. Lt. Šie du partneriai įsteigė 3 naujas įmones, gavo 6 Lietuvos ir 14 tarptautinių patentų.

NFTMC suteiks geriausias mokslinių tyrimų sąlygas mokslininkams, dirbantiems VU Fizikos ir Chemijos fakultetuose bei Taikomųjų mokslų ir Teorinės fizikos ir astronomijos institutuose, o taip pat partnerių institucijose – FTMC bei VGTU Elektronikos, Fundamentinių mokslų ir Statybos fakultetuose. 

Šis apie 200 mln. Lt vertės išskirtinės Lietuvos mokslui svarbos projektas turėtų būti sėkmingai baigtas 2015 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)