Pasirodo, musės, tarakonai, skruzdėlės ir kiti vabzdžiai nėra narcizai ir savo antenas šveičia vedini ne grožio, o praktiniais sumetimais. JAV Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, kad braukdami kojomis per antenas vabzdžiai tokiu būdu nuvalo ne dulkes ir kitus svetimkūnius, kaip buvo manoma anksčiau, bet organinį vašką, kurį patys ir gamina.

Vabzdžių antenose yra daug jutimo organų, taip vadinamųjų sensilių (angl. sensilla), kurie skirti jausti oro drėgnumą, paviršiaus šiurkštumą, skonį ar kvapą. Mokslininkai pastebėjo, kad su laiku antenas padengia blizgi medžiaga, dėl to suprastėja vabzdžio juslės, pavyzdžiui, tarakonas vangiau reaguoja į patelės skleidžiamus feromonus. Ištyrę medžiagą po mikroskopu, tyrėjai nustatė, kad tai yra vaškas, kurį gamina pats vabzdys ir kuris padeda sulaikyti drėgmę kūne. Braukdami kojomis per antenas padarai pašalina vašką ir atstato jusles.

Įdomus faktas – ne visi vabzdžiai valo antenas tik priekinėmis kojomis. Pavyzdžiui, tarakonai pašalina vaško perteklių burna (žr. video), o skruzdėlės – ir kojomis, ir burna. Musės elgiasi paprasčiausiai – antenas jos valo tik kojomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)