Ceremonija vainikuos Stokholmo renginių literatūros, fizikos, chemijos, medicinos ir ekonomikos premijų laureatams savaitę kai Švedija trumpam galėjo pasimėgauti tam tikra ekstravagancija, paprastai siejama su ankstesniais amžiais.

Tačiau šiemet premijų sumos buvo sumažintos penktadaliu, su tiekėjais buvo deramasi iš naujo. Buvo sumažintas net automobilių su vairuotojais Nobelio premijų laureatams ir jų svečiams skaičius.

Kai kas klausia, ar svečiai pastebės kokį nors taupymą per savaitės renginius, kurie pernai atsiėjo maždaug 20 mln. Švedijos kronų (15,4 mln. eurų, 53,4 mln. litų), kuriuose paprastai dalyvauja geriausi švedų virėjai, dizaineriai ir muzikantai, ir kuriems iš Italijos atskraidinama tūkstančiai gėlių.

„Buvo tam tikrų apkarpymų“, - žurnalistams sakė Nobelio fondo vykdomasis direktorius Larsas Heikenstenas, tačiau atsisakė pateikti detales. „Jūs jų (apkarpymų) nepastebėsite“, - pridūrė jis.

Daugiau kaip šimtmetį šis fondas tvarko maždaug 450 mln. dolerių kapitalą, kuris sudaro premijų piniginės išraiškos pagrindą ir kurį testamentu paliko dinamito išradėjas Alfredas Nobelis. Tačiau pastaraisiais metais dėl pasaulinės krizės pajamos sumažėjo.

„Esame čia visam laikui ir turėtume jas (premijas) apsaugoti“, - sakė L.Heikenstenas, buvęs Švedijos centrinio banko vadovas, garsėjantis tuo, kad savo vadovavimo metais mažino darbuotojų skaičių.

Dabar kiekvieną premiją sudaro 1,2 mln. dolerių (3,2 mln. litų) - mažiau nei apytikriai 1,5 mln. dolerių pastaraisiais metais.

Vis dėlto pirmadienio vakaro šventė Stokholmo rotušėje, kuri yra papuošta 11 kg aukso lakštų, neturėtų būti spartietiška.

Valgiaraštis paskelbiamas tik kelios minutės prieš tai, kai patiekiamas maistas, bet renginio, kuris vadinamas viena didžiausių vakarienių pasaulyje, svečiai valgys iš maždaug 7 tūkst. porceliano indų, naudos 10 tūkst. sidabrinių stalo įrankių ir gers iš 5,4 tūkst. taurių.

Vietos bus taip mažai, kad svečių prašoma vengti vaikščioti į tualetą per pertraukėles tarp patiekalų, kad praėjimuose nesusidarytų spūstys.

Šie formalumai yra kontrastas kaimyninei Norvegijai, kur pirmadienį per Nobelio taikos premijos įteikimo Europos Sąjungai ceremoniją pasirodys australų popmuzikos princesė Kylie Minogue.