Pareigūnai apie tai pranešė, kai Maskvoje buvo sutaisytas gyvybiškai svarbus kabelis, kuris buvo pažeistas atliekant kelių darbus.

"Ryšio linija buvo atkurta. Valdymo sistema veikia normaliai", - Rusijos kosmoso agentūros atstovas Aleksejus Kuznecovas sakė valstybinei žiniasklaidai.

Dėl kabelio gedimo Maskva buvo praradusi ryšį su dauguma savo palydovų ir TKS.

Pareigūnai nurodė, kad remontuojant Ščiolkovo plentą Pamaskvėje, netoli kosminės agentūros "Roskosmos" ryšių stoties, buvo nutrauktas pagrindinis kabelis.

Nors "Roskosmos" ir JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) teigė, kad gedimas nepadarė jokio poveikio TKS, šis incidentas tapo dar viena apmaudžia nesėkme Rusijai, kurios kosminę programą pastaraisiais mėnesiais persekiojo avarijos.

Pasak A.Kuznecovo, trys darbą orbitinėje stotyje baigiantys įgulos nariai - Rusijos kosmonautas Jurijus Malenčenka, amerikietė Sunita Williams (Sunita Viljams) ir japonas Akihiko Hoshide (Akihikas Hošidė) - galės grįžti į Žemę kaip planuota, lapkričio 19 dieną.

Jie paliks dirbti Rusijos kosmonautus Olegą Novickį ir Jevgenijų Tarelkiną, taip pat NASA astronautą Keviną Fordą, prie kurių nauji įgulos nariai prisidės gruodžio 19-ąją.

"Roskosmos" siekė nesureikšminti ryšio netekties, o šios agentūros žmonių kosminių skrydžių programos vadovas Sergejus Krikaljevas teigė, kad TKS įgula tam buvo gerai pasiruošusi.

"Įgula tam ruošiama, ir dirbti neturint ryšio yra įprastas scenarijus", - jo žodžius citavo naujienų agentūra ITAR-TASS.

A.Kuznecovas sakė, kad kabelio gedimas niekaip nepaveikė Rusijos atliekamo TKS ir palydovų valdymo.

NASA nurodė, kad ši ryšio netektis nėra unikalus atvejis, taip pat pažymėjo, kad Rusija turėjo galimybę valdyti savas TKS sistemas per partnerius Jungtinėse Valstijose.

Naujienų agentūra "Interfax" trečiadienį pranešė, kad keli minėtą kabelį prižiūrinčios bendrovės "Akado" automobiliai rado gedimo vietą praėjus apie šešioms valandoms po to, kai dingo ryšys.