Anksčiau buvo žinoma, kad aplink žvaigždę HD 40307 sukasi trys planetos, bet visos jos buvo per arti žvaigždės, kad jose galėtų būti skysto vandens, rašo BBC.

Tačiau žurnale „Astronomy and Astrophysics“ publikuotame straipsnyje nurodoma, jog aptiktos dar trys naujos planetos. Viena iš jų priskiriama „Superžemėms“ - septynis kartus masyvesnė ir esanti gyvenamoje zonoje, kur gali būti skysto vandens.

Tiesa, prieš patvirtinant bet kokius kitus panašumus reikia kur kas daugiau tyrimų.

Naujasis radinys įtrauktas į sparčiai didėjantį žinomų egzoplanetų katalogą, kuriame jau yra daugiau nei 800 įrašų. Labai panašu, kad tai tik laiko klausimas, kada mokslininkams pavyks atrasti tai, ką galėtume drąsiai vadinti „Žeme 2.0“ - uolingą planetą su ją supančia atmosfera, nuo savo žvaigždės nutolusią tiek, kad joje būtų galimas gyvybės susidarymas.

HD 40307 nėra labai panaši į mūsų Saulę, ji yra mažesnė, vėsesnė ir skleidžia oranžinę šviesą.

Bet būtent oranžinės šviesos nestiprios variacijos mokslininkams, dirbantiems su „Rocky Planets Around Cool Stars“ (ROPACS) projektu, suteikė galimybę aplink ją rasti dar tris žvaigždes.

Planetai aptikti mokslininkai naudojo Europos pietinės observatorijos Čilėje instrumentu Harps. Šis instrumentas planetų tiesiogiai nemato – jis užfiksuoja tik labai silpnus žvaigždžių skleidžiamos šviesos pokyčius, kuriuose sukelia planetų silpna gravitacinė trauka – raudonuosius ir mėlynuosius poslinkius, kuriuos sukelia planetų judėjimas

Visai neseniai buvo paskelbta, kad Harps aptiko egzoplanetą, besisukančią apie antrą pagal artumą nuo Saulės žvaigždę Kentauro Alfa B.

Harps atlieka itin didelio tikslumo matavimus, bet tik panaudojus mokslininkų grupės patobulintą analizės metodą jiems pavyko pagal HD 40307 šviesos variacijas nustatyti, kiek tiksliai planetų aplink ją sukasi.

Toliausiai nuo žvaigždės iš trijų naujų radinių besisukančios HD 40307g planetos metai trunka 200 Žemės dienų. Pasak mokslininkų, kitas tyrimų žingsnis – žvaigždę stebėti orbitoje besisukančiais teleskopais ir įvertinti planetos sandarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)