Nuotraukoje matyti senų žvaigždžių koncentracija centrinėje Paukščių Tako galaktikos dalyje. Joje gausu dulkių, dujų ir, žinoma, žvaigždžių – jų čia yra daugiau nei bet kurioje kitoje Paukščių Tako vietoje. Toks kosminių objektų susigrūdimas apsunkina astronomų tyrimus – kad galėtų nustatyti atstumą iki jų, mokslininkai iš pradžių yra priversti „išsiimti“ tyrimui pasirinktą žvaigždę iš tankiausio mūsų galaktikos regiono.

Šioje fotografijoje aprėpti 84 mln. žvaigždžių, t. y. 10 kartų daugiau nei bet kurio ankstesnio mėginimo metu. Kadras apima 315 kvadratinių laipsnių dangaus ir 500 kvadratinių laipsnių galaktikos centro. Žvaigždės čia matomos vaizdą apdorojus trimis „filtrais“, sudarančiais sąlygas nustatyti žvaigždžių amžių, cheminę sudėtį ir judėjimą aplink Paukščių Tako branduolį. Spalvos reprezentavo tam tikrą žvaigždžių šviesumą.

Fotografiją Čilės astronomai Roberto Saito ir Dante Minniti su kolegomis sumontavo naudodami teleskopu VISTA surinktus naktinio dangaus skliauto fragmentus. Ši nuotrauka gali tarnauti ir kaip galaktinis katalogas, nurodantis kiekvienos žvaigždės poziciją tam tikru jos egzistencijos momentu. Fotografija publikuota žurnale „Astronomy & Astrophysics“. Išdidintą fotografiją rasite spustelėję šią nuorodą.