Nobelio medicinos premijos laureatas Stokholme bus paskelbtas anksčiausiai 11 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Premijų skyrimo komitetams savo išrinktus laureatus laikant paslaptyje, stebėtojams lieka tik spėlionių žaidimas.

Švedijos žiniasklaida pranešė, kad medicinos premija gali būti paskirta japonui Shinyai Yamanakai ir britui Johnui Gurdonui už jų darbą tyrinėjant branduolio perprogramavimą - procesą, kurio metu suaugusio žmogaus ląstelės instruktuojamos suformuoti kamienines ląsteles. Šias, savo ruožtu, galima naudoti bet kokiam audiniui formuoti.

Jamesas Tillas iš Kanados taip pat galėtų būti pagerbtas už panašius kraujo kamieninių ląstelių tyrimus.

Nobelio taikos premijos laureatas, kuris, turbūt, sulaukia didžiausio dėmesio iš visų Nobelio premijų laureatų, bus paskelbtas penktadienį, Osle. Penkių narių Norvegijos Nobelio komitetas šiemet galėjo rinktis iš 231 pretendento.

Aiškus favoritas iki šiol nėra iškilęs, bet lažybininkų sąrašuose pirmauja krikščionė koptė iš Egipto Maggie Gobran, kuri vadinama Kairo lūšnynų „Motina Terese“. Jos šansai laimėti vertinami santykiu 6,5:1.

Komitetas nominuotųjų sąrašus laiko didžiausioje paslaptyje, bet tie, kurie gali kelti kandidatūras, gali paskelbti vardus tų žmonių, kurių kandidatūras pateikė, tad žinoma, kad šiemetiniame sąraše taip pat yra buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis, Europos Sąjunga ir „WikiLeaks“ bylos įtariamasis Bradley Manningas.

Daug dėmesio sulaukia ir Nobelio literatūros premija, o Stokholmo literatūriniuose sluoksniuose šiemet vėl minimi įprasti vardai, tarp jų - kinų rašytojas Mo Yanas, japonas Haruki Murakami, kanadietė Alice Munro, JAV rašytojai Donas DeLillo ir Philipas Rothas, Nuruddinas Farahas iš Somalio ir Nawal el Saadawi iš Egipto.

Literatūros premijos paskelbimo data dar nepranešta, bet tradiciškai tai būna ketvirtadienis, tad šiemet turėtų būti spalio 11-oji.

Šiemet netikėtą triukšmą kelia fizikos premija, kurios laureatas turi būti paskelbtas antradienį. Liepos mėnesį buvo atrasta nauja elementarioji dalelė, tikriausiai - Higgso bozonas. Šis atradimas, vienas didžiausių fizikos persilaužimų per pastarąją pusę amžiaus, daugelio yra laikomas vertu Nobelio premijos.

Trečiadienį turi būti paskelbtas chemijos premijos laureatas, ir Švedijos radijas praneša, kad juo galėtų tapti švedas Svante Paeaebo - už novatorišką senovinės DNR analizę.

Ekonomikos premija, tarp kurios laureatų dominuoja amerikiečiai, bus paskelbta paskutinė, spalio 15 dieną, pirmadienį.

Nobelio fondas dėl ekonominės krizės sumažino premijas iki 8 mln. Švedijos kronų (930 940 eurų) - nuo 10 mln. kronų sumų, kurios būdavo teikiamos nuo 2001-ųjų.